Koninklijke onderscheiding voor Ermelose bestuurder

ERMELO - Ton van Dijk werd woensdagavond koninklijk onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De Ermeloër kreeg deze onderscheiding opgespeld tijdens de jaarvergadering van de Kredietcoöperatie Veluwe waarvan hij zeven jaar geleden de mede-oprichter was en jarenlang de voorzittershamer vasthield.

Van Dijk kreeg de onderscheiding uit handen van burgemeester André Baars. De Ermelose ondernemer, een bevlogen bestuurder, was jarenlang betrokken bij de European Egg Processors Association (EEPA). Dit is de branchevereniging die de belangen van alle Europese eiprocessoren beschermt en behartigt. Van Dijk heeft dan ook tot zijn pensioen een carrière in de pluimvee en eiersector doorlopen. Hij was voorzitter van de European Union of Wholesale with Eggs, Egg-products, Poultrey and Game (EUWEP) in Londen en tegelijkertijd was hij ook voorzitter van het (voormalig) Productschap Pluimvee en Eieren (ANEVEI) in Houten. 

Krediet Coöperatie

De decorandus stond ook aan de basis van de Kredietcoöperatie Veluwe, opgericht in 2013 door een kleine groep ervaren Veluwse ondernemers. Met de oprichting wilden deze ondernemers de economische leefbaarheid op de Veluwe versterken. Vanaf de oprichting in 2013 is Ton van Dijk zeer actief en intensief betrokken geweest bij alles wat nodig was om een kredietcoöperatie het levenslicht te laten zien; Ton van Dijk bekleedde hierbij de rol van actieve en meewerkende bestuursvoorzitter.

Pionieren

Het was de eerste kredietcoöperatie in Nederland in deze vorm en de oprichters moesten bij aanvang daarom pionieren. Voor Van Dijk was elk probleem dat hij tegenkwam gelijk een nieuwe uitdaging. Zo gaf hij het kredietverleningsproces 'Van idee naar portemonnee' vorm. Twee jaar geleden gaf hij weliswaar de voorzittershamer door. Nu neemt hij afscheid van de succesvolle organisatie. Wat blijft is zijn gevleugelde uitspraak: ‘We doen het voor de KICK: we helpen de ondernemer met Kennis, Innovatie, Coaching en Kapitaal.’ De Kredietcoöperatie Veluwe is niet alleen één van de grootste in Nederland met ruim 125 leden en meer dan 25 verstrekte kredieten in de regio, vorig jaar is men ook de magische grens van € 1 miljoen aan verstrekte kredieten gepasseerd. Van Dijk neemt dan ook vol vertrouwen afscheid van de organisatie. Wel blijft hij nog voorzitter van de Veluwse Herensociëteit.