Tweehonderd nieuwe lammetjes verwacht

ERMELO – Vanmiddag is het eerste lammetje geboren in de schaapskudde van de Schaapskooi. Omdat burgemeester André Baars dit lammetje heeft geadopteerd, mocht hij het een naam geven: het werd André.

Herderin Marion Derks geeft aan dat dit de eerste is van de vele verwachte lammetjes. ,,Er zouden 179 schapen moeten lammeren en daar verwachten we ruim 200 lammeren van.’’ De geboortegolf gaat nu beginnen en dat betekent een drukke tijd voor herderin Marion Derks en haar helpers. Er wordt wekenlang in ploegendienst gewerkt en ‘s nachts gewaakt tot alle lammetjes geboren zijn. De moederschapen met lammetjes worden apart in kraamhokjes gezet. ,,Moederschaap en zoon maken het goed,” aldus de herderin.

Bezoekers

Bezoekers zijn tijdens de openingsuren van harte welkom om bij de schaapskooi te komen kijken. De schaapskooi is niet toegankelijk, maar bezoekers kunnen wel naar binnen kijken. Het terrein van de schaapskooi en het bezoekerscentrum is geopend op woensdag, vrijdag en zaterdag van 10.30-16.00 uur en zondag van 12.30 -16.00 uur. In de voorjaarsvakantie, van 17 februari t/m 3 maart, is het dagelijks geopend.

Adopteer een lammetje

Net als burgemeester Baars kan iedereen een lammetje adopteren. Dat kan in het bezoekerscentrum of via de website www.schapedrift.nl. Adoptie van een lam kost € 20,00. Je krijgt hiervoor een knuffeltje en een kleurplaat. Tevens worden adoptieouders uitgenodigd om op zaterdag 6 april foto’s te maken bij de lammetjes in de schaapskooi. De inkomsten uit deze (symbolische) adoptie dragen bij aan het behoud van de Ermelose kudde.

Lammetjesdag

Op zaterdag 30 maart is de jaarlijkse lammetjesdag van 10-16 uur. Dan is de schaapskooi open en kunnen de lammetjes en moederschapen van dichtbij bekeken worden. Ook zijn er dan demonstraties schapen drijven, knutselactiviteiten, poppenkast en Boswachter Beer, een draaimolentje en huifkarritjes. De toegang is gratis.