Meer mensen komen in aanmerking voor hulppakket

ERMELO/ REGIO - De voedselbanken in Nederland willen in 2019 actief op zoek naar mensen die honger hebben en die nu geen beroep doen op voedselbanken. Zo ook de voedselbank voor de gemeenten Harderwijk, Ermelo en Putten.

Niet alleen landelijk, maar ook lokaal zoeken de voedselbanken naar mogelijkheden om meer potentiële klanten te bereiken. Onder andere door nog meer samen te werken met organisaties zoals het maatschappelijk werk, de Centra voor Jeugd en Gezin en Vluchtelingenwerk. Zij zouden meer en eerder op de mogelijkheden van de voedselbank kunnen wijzen, temeer daar er voldoende beschikbaar gesteld wordt door o.a. supermarkten en grote bedrijven.

10%

In 2017 leefde in Nederland 5,1 procent van de ouderparen met uitsluitend minderjarige kinderen minstens een jaar onder de lage inkomensgrens. Onder eenoudergezinnen met minderjarige kinderen is dat percentage aanzienlijk hoger. Voor ons werkgebied betekent dit, dat wellicht circa 5.000 personen tot de doelgroep van de voedselbank behoren. Momenteel heeft de voedselbank ongeveer 500 cliënten. Dit is dus bij benadering slechts 10 procent van alle mensen die voor een hulppakket in aanmerking komen.

De weg

Nog niet iedereen die voldoet aan de toelatingsnormen weet dus de weg naar de voedselbank te vinden. Onbekendheid, schaamte, en laaggeletterdheid zijn enkele oorzaken daarvan. Ook wordt de toelatingsnorm iets verruimd nu de BTW op basisproducten van 6 naar 9 % is gegaan. Vanaf 1 januari 2019 bedraagt de grens voor één persoon € 225,-- per maand. Dit bedrag is het leefgeld dat voor deze persoon per maand overblijft na aftrek van alle vaste lasten. Voor iedere extra persoon in dat huishouden wordt dit bedrag verhoogd met € 90,--.
Wanneer mensen denken dat men in aanmerking komen voor ondersteuning door de voedselbank, dan kan men dit melden via 06- 43 93 09 24 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Meer informatie: www.voedselbankharderwijk.nl.