Wetswijziging met terugwerkende kracht

ERMELO/ REGIO - Ouders kunnen vanaf vandaag hun levenloos geboren kind laten registreren in de Basisregistratie Personen (BRP). Het maakt hierbij niet uit hoelang de zwangerschap heeft geduurd. De nieuwe wet is aangenomen omdat heel veel ouders hier behoefte aan hebben. Zo krijgen deze kinderen bestaansrecht.

De wetswijziging is een gevolg van de jarenlange strijd van een grote groep ouders van wie het kindje levenloos ter wereld kwam. Ouders ervaren het als een groot emotioneel gemis dat ze hun baby niet kunnen laten registreren. Ook is het feitelijk onjuist dat hun levenloos geboren kindje niet in de basisregistratie voorkomt. Het inschrijven kan met terugwerkende kracht. Dat wil zeggen dat ouders van een kindje dat vóór vandaag levenloos werd geboren, hun kindje alsnog kunnen inschrijven. De registratie is overigens niet verplicht.

Eerste verzoek

Vandaag kreeg men op het gemeentehuis in Ermelo het eerste verzoek. Om mensen zo goed mogelijk te kunnen helpen, kan men een afspraak maken via (0341) 56 73 21. Het is ook mogelijk de bijschrijving digitaal aan te vragen. Op www.ermelo.nl/levenloosgeborenkindje staat hoe dit werkt en wat er voor deze aanvraag nodig is. De overheid heeft de ‘akte van geboorte (levenloos)’ in de wet opgenomen zodat ouders een officiële erkenning krijgen dat hun kindje ter wereld is gekomen. Ouders mogen bij de aangifte kiezen of hun kindje de achternaam van de vader of de moeder krijgt. Deze keuze is vrij als het gaat om een eerstgeborene. Als het levenloos geboren kindje de eerstgeborene is dan is de keuze van de achternaam niet bindend voor eventuele volgende kinderen die de ouders krijgen.

Cijfers

Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek worden in Nederland zo’n vijfhonderd kinderen doodgeboren na een zwangerschap van 24 weken of meer. Het kabinet verwacht dat de helft van die groep ouders hun kind wil laten registreren in de BRP. Daarnaast zijn er per jaar zo’n 30.000 miskramen (tot 20 weken). Hiervan verwacht men dat 1% een verzoek tot inschrijving zal doen.