Verkiezingsprogramma in braille

ERMELO - CDA-raadsleden uit Ermelo en Harderwijk werden samen met kandidaat-statenlid Daisy Vliegenthart en lijsttrekker Gerhard Bos vanmorgen uitgedaagd om binnenkort een stemtest te doen bij de Christelijke Bibliotheek voor Blinden en Slechtzienden (CBB) in Ermelo. Dit heeft niets te maken met stemmen voor de verkiezingen, maar met de geschiktheid van de stem voor het inlezen van boeken. De CBB heeft altijd vrijwilligers nodig. ,,Maar we zijn zeer kritisch,” vertelt een medewerkster tijdens de rondleiding in dit bijzondere bedrijf.

Van de vijf sollicitanten komt er slechts één door de auditie. ,,Het gaat er namelijk niet alleen om dat je zinnen goed kunt lezen, de luisteraar moet meegenomen worden in het verhaal.” De CBB is een belangrijke producent van passende leesvormen, zoals braille, grootletter en audio. Hiermee kunnen mensen met een leesbeperking toch blijven lezen. Een veel toegepaste vorm van passend lezen is gesproken tekst. De politici liepen vol aandacht door het pand aan de Paul Krügerweg dat momenteel grondig gerenoveerd wordt.

Audio-ondersteuning

Op woensdag 20 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en waterschappen. In steeds meer gemeentes kunnen mensen met een visuele beperking zelfstandig stemmen. Dit gebeurt met behulp van een mal met audio-ondersteuning. De verkiezingen zorgen bij de CBB altijd voor extra drukte. Zo worden steeds vaker verkiezingsprogramma’s in braille uitgegeven. Dat was één van de redenen waarom Gerhard Bos vanmorgen in Ermelo was. Hij overhandigde het CDA-verkiezingsprogramma in braille, gerealiseerd door de CBB, aan een medewerker met een visuele beperking die werkzaam is bij dit bedrijf. Met deze publicatie laat het CDA zien aandacht te hebben voor de ruim 300.000 blinden en slechtzienden in Nederland.

Buslijnbordje

Tijdens de rondleiding werd duidelijk hoe veelzijdig dit Ermelose bedrijf is. De politici maakten kennis met nieuwe technische toepassingen als 2,5 printen, maar ook met eenvoudige oplossingen als het buslijnbordje. Dat laatste was een bedenksel van de slechtziende Yvonne van Geel uit Ede die naar werd van de lijndiensten die voorbij reden omdat ze niet op tijd kon zien dat ze de bus moest aanhouden. Ze bedacht een even simpele als doeltreffende oplossing, die ze samen met busvervoerder Keolis (Syntus)  en de CBB op de markt bracht.

Vrijwilligers

Daisy Vliegenthart, woonachtig in Ermelo en nummer vier op de kandidatenlijst, is enorm onder de indruk. Ook omdat er veel werk verzet wordt door vrijwilligers. ,,Ruim tweehonderd vrijwilligers zorgen ervoor dat duizenden boeken en tijdschriften ingesproken worden.” Ze realiseert zich dat het een groot gemis is wanneer gewoon lezen - door blindheid, slechtziendheid, ouderdom of een chronische ziekte - niet gaat. ,,De inzet van deze vrijwilligers zorgt er voor dat blinden en slechtzienden toegang hebben tot al deze informatie.” Als blijk van waardering had ze daarom taart meegenomen voor de vrijwilligers van de CBB.