Tentoonstelling WOLF in Het Pakhuis perfect getimed 

ERMELO/ REGIO - Er heeft zich definitief een wolvin gevestigd op de Noord-Veluwe. Dit dier, dat de code GW998f meekreeg, heeft ook een mannetje in haar omgeving. Dat blijkt uit DNA-onderzoek van uitwerpselen dat in opdracht van de provincie Gelderland is gedaan.

De afgelopen jaren werd er met regelmaat melding gemaakt van een zwervende wolf. De verwachting was ook dat een wolvin zich zou vestigen op de Noord-Veluwe. Wolven in Nederland noemt het spectaculair dat er, naast keutels van de gevestigde wolvin, ook keutels van een mannelijke wolf zijn gevonden. Ook deze wolf, geboren nabij Eschede in Nedersaksen, Duitsland, markeert het territorium dus volop, wat duidelijk op paarvorming duidt. Dat er een koppel gevormd is, lijkt sneller dan verwacht. Er wordt nu al gespeculeerd over jonge wolfjes dit voorjaar. Dit is een begin van een roedel. Toch is de kans gering dat wandelaars het roofdier zullen tegenkomen.

Compliment

Boswachter Lennard Jasper vindt het heel positief voor de Veluwe dat de wolf spontaan, na 150 jaar, is teruggekeerd.,,Dat is bijzonder natuurnieuws en een compliment voor de Veluwe als groot robuust natuurgebied maar ook voor ons werk als boswachters."  Hij heeft vandaag nog sporen in zijn gebied gevonden." Eerder vertelde hij al in een interview met BNNVara dat hij als boswachter niet de positie van fan in wil nemen. ,,Dat is niet onze taak. We zijn vooral trots op het feit dat de wolf uit zichzelf hierheen is gekomen. Dat is het resultaat van tientallen jaren investeren in het verbinden van Europese natuurgebieden.” Wie de wolven eens goed van dichtbij wil bekijken, kan momenteel terecht in museum Het Pakhuis in Ermelo. Acht weken geleden opende museumdirecteur Germa Greving de tijdelijke tentoonstelling met de titel WOLF. De juiste timing? ,,We hebben de afgelopen weken gemerkt dat het thema leeft, bezoekers zijn heel nieuwsgierig en komen met veel belangstelling,” aldus de museumdirecteur. ,,Dat er een wolf op de Veluwe was, wisten we natuurlijk al. Dat we nu, juist in deze omgeving, een wolvenpaar hebben… Een beter moment kunnen we ons niet wensen.” Het museum is op zaterdag en in de voorjaarsvakantie geopend voor publiek. Voor openingstijden www.hetpakhuisermelo.nl