Onderzoeksredactie RTL Nieuws analyseerde cijfers

ERMELO - Speulderbrink in Speuld is, volgens RTL Nieuws de beste school van Ermelo. De redactie van RTL Nieuws heeft de resultaten van de eindtoets van meer dan zesduizend basisscholen vergeleken. In Ermelo kwam daarbij de School met de Bijbel Speulderbrink als beste uit de bus.

,,Ik kom net uit een vergadering en krijg wat berichtjes binnen," meldt schooldirecteur Aart Jan Buitenhuis. Hij heeft zich nog niet helemaal verdiept in de tot stand koming van de cijfers. ,,Natuurlijk zijn we blij met zo'n mooi resultaat. Maar het is gebaseerd op de eindtoets en er telt meer in het onderwijs." Felicitaties zijn wat hem betreft voor iedereen die er op welke wijze dan ook bij betrokken is. ,,We doen het namelijk samen," aldus Buitenhuis.

Scoren

Speulderbrink, de school die dit jaar 100 jaar bestaat, kwam op een eindcijfer van 8.7. Ook OBS De Cantharel en de Protestant Christelijke Basisschool Prins Bernhard behaalden een score van acht of hoger, respectievelijk een 8 en een 8,1. Minder goed kwamen de PC Basisschool Irene (6,3), PC Margriet (6,4) en PC Basisschool Beatrix (6,7) uit de test. De verplichte eindtoets in groep 8, voorheen beter bekend als de cito-toets, levert naast resultaten voor leerlingen ook gemiddelde scores voor scholen op. Die scores worden onder meer door de Inspectie van het Onderwijs gebruikt om de kwaliteit op scholen in kaart te brengen. Deze cijfers zijn door de redactie van RTL Nieuws gebruikt om te onderzoeken hoe de basisscholen in Nederland scoren. Het gemiddelde cijfer in Nederland bedraagt een 7. In totaal analyseerde de onderzoeksredactie van RTL Nieuws de eindtoetsresultaten van elke reguliere basisschool waarvan voor ten minste twee jaren een score is berekend, én waarvan gegevens over de achtergrond van de leerlingen bekend zijn. In totaal is op die manier voor 6.149 basisscholen een cijfer geanalyseerd en berekend. 

Wat betekenen deze cijfers en hoe werkt deze methode? Lees hier alles over de publicatie van de eindtoetsscores.