Ook hoeveelheid autodiefstallen dalen

ERMELO – In Ermelo werden in afgelopen jaar in 31 auto’s ingebroken. Dat is overigens een daling van vijfenvijftig procent ten opzichte van 2017. Landelijk vond er iedere tien minuten afgelopen jaar een auto-inbraak plaats. Ten opzichte van 2017 daalde landelijk ook het aantal inbraken fors. Dat blijkt uit een analyse van Independer op basis van cijfers van de politie.

Er werden in 2018 bijna vijfenvijftigduizend auto’s opgebroken waarbij ingebouwde navigatiesystemen, radio’s en de inhoud van dashboardkastjes de top drie vormen. Airbags, velgen en koplampen (overige auto-onderdelen) staan op de vierde plaats. In Gelderland gaat het om gemiddeld ruim dertien per dag. Harderwijk is in de regio koploper met 80 auto-inbraken (52% minder dan 2017), Putten kampte met 47 inbraken (1 28%) en Nunspeet had 38 auto-inbraken in 2018, een vermindering van 34 procent ten opzichte van vorig jaar.

Diefstal

Het aantal autodiefstallen in Gelderland verminderde ook ten opzicht van vorig jaar naar 963, dat is 13,4 auto per dag. Dat is overigens een afname van achttien procent met 2017. In Nederland was de daling acht procent. De volledige cijfers zijn hier terug te vinden.