Familie Kortlang viert 70-jarig bestaan recreatiepark

ERMELO - Wat ooit begon met een tentje tussen de boomgaarden werd een camping met caravans en zomerhuisjes. Camping en Chaletpark De Hanenburg viert dit jaar haar 70-jarig bestaan.

Aan de Fokko Kortlanglaan in Ermelo ligt De Hanenburg, een camping die momenteel gerund wordt door Sascha en Carlo Kortlang. ,,Mijn opa is er ooit mee begonnen," vertelt Sascha, die druk is met de voorbereidngen voor dit platina jubileum. Vroeger was er op deze locatie een eendenfarm. Na de oorlog kwamen er steeds vaker toeristen met een tentje nar de Veluwe. ,,Mijn opa kreeg toen de vraag of ze dat tentje in de boomgaard mochten zetten," aldus Sascha Kortlang. ,,En dat groeide uit tot een camping." Er kwam een zomerhuisje bij en op 20 mei 1949 werd het officieel een camping.

Kemphanen

Mensen veelal uit de Randstad vonden de locatie tussen de fruitbomen een idillisch plekje. Grote belangstelling bleef dan ook niet lang uit. Op de vraag waar de naam vandaan komt vertelt Sascha dat ze alleen het gerucht van twee kibbelende broers kent, twee kemphanen. En dat daar de naam aan te danken zou zijn. Bij aanvang was er ook een hondenasiel. ,,Opa was gek op dieren en er was ruimte genoeg." Sascha, die een betachterkleindochter is van de architect Kortlang wil graag een jubileumboek maken. ,,Ook als eerbetoon aan mijn vader, die in 1988 in het bedrijf kwam. Mijn vader overleed tien jaar geleden, veel te jong. Hij heeft ontzettend veel verbeterd en gebouwd op het park." Ze doelt hiermee bijvoorbeeld op het zwembad en het toiletgebouw. Helaas heeft hij er maar heel kort van kunnen genieten en nu runnen wij al ruim 20 jaar als broer en zus het park. Ook onze moeder is nog van de partij. Wij hopen er langer van te kunnen genieten en proberen iets moois door te kunnen geven aan onze kinderen." 

Foto's

Sascha en Carlo waren 18 en 19 jaar toen ze het roer overnamen. De twee zijn op zoek naar verhalen en foto's uit de 70-jarige geschiedenis van De Hanenburg. ,,Van de laatste tien jaar hebben we veel materiaal, maar van voor die tijd niet." Slechts wat krantenberichten, foldermateriaal en oude ansichtkaarten zijn aanwezig. ,,We zoeken vooral beeldmateriaal uit de familiealbums," meldt Sascha Kortlang. Wie haar kan helpen, kan bellen met 0341 557065 of mailen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..