'Beelden van vroeger moeten in straatbeeld zichtbaar worden'

ERMELO – Met het inrichten van een leeg winkelpand start museum Het Pakhuis het project ’Blik op Ermelo' in samenwerking met de gemeente Ermelo. Zo willen museummedewerkers de lokale geschiedenis verbeelden. ,,Dit is een eerste stap, want uiteindelijk moeten er op meerdere plaatsen beelden van het vroegere straatbeeld zichtbaar worden," vertelt Germa Greving, museumdirecteur.

Vooruitlopend op de bredere uitwerking van dit plan, wil het museum op korte termijn starten door het vullen van een etalage. Hiervoor stelt de gemeente een projectsubsidie beschikbaar. De titel Blik op Ermelo is gekozen om daar de komende jaren op door te kunnen borduren. ,,Zo willen we dit volgend jaar onderdeel maken van een groter geheel tijdens Ermelo Remembers, 75 jaar bevrijding," aldus de museumdirecteur. Het woord blik is associatief waardoor er een terugblik, maar ook een vooruitblik gemaakt kan worden. ,,En soms zijn beelden ook een 'blikopener', vult Greving aan. 

Blik op Ermelo

De gemeente Ermelo wil zich meer profileren met het verleden. Museum Het Pakhuis streeft er naar om zich buiten het museum meer te profileren en bewoners kennis te laten maken met cultuur(historie). Onder de naam van het concept Blik op Ermelo willen de medewerkers in samenwerking met ondernemers en pandeigenaren verschillende plekken in het centrum aantrekkelijker maken. ,,Zo willen we graag op een groot spandoek voor het afgebrande winkelpand in de Stationsstraat het oude straatbeeld weer laten zien. We hebben gekozen voor het thema middenstand om te starten en willen hiermee een stukje nostalgie oproepen," vertelt Greving enthousiast. Met Blik op Ermelo hoopt Het Pakhuis herinneringen op te halen. ,,We zien in het museum vaak grootouders en kleinkinderen. Hoe leuk is het als oma's straks aan hun kleinkinderen verhalen van vroeger vertellen aan de hand van de historische foto's, voorwerpen en informatie." 

Vitrine

Er zijn verschillende ideeën om dit concept tot uitvoering te brengen. Zo is het plan om een vitrine te plaatsen en 'lelijke' plekken te bestickeren. Het inrichten van de etalage van een leegstaand pand is de start. In samenwerking met ondernemers en pandeigenaren werkt Het Pakhuis het concept uit. De gemeente stelt € 1.100,- projectsubsidie ter beschikking voor de aankleding van de etalage.