Baars brengt veren naar Provinciehuis

ERMELO/ ARNHEM - Vandaag overhandigden burgemeester André Baars en directeur Geldersch Landschap & Kastelen, Peter van den Tweel, traditiegetrouw een bos witte pauwenveren aan de nieuwe commissaris van de Koning van Gelderland, John Berends.

Het is een traditie die dateert uit de middeleeuwen. Graaf Reinald I van Gelre bouwde namelijk rond 1300 het kasteel op Staverden. Het was zijn bedoeling om Staverden uit te laten groeien tot een echte stad, maar dat is nooit echt gelukt. Het kasteel werd door de hertogen van Gelre gebruikt als jachtslot. Sinds 1400 woonden er leenmannen op Staverden, die het kasteel voor de graaf moesten bewaren en verdedigen. Zij hadden de verplichting om witte pauwen te houden. Met de veren van deze pauwen werden de helmen van de graaf versierd. Daarom wordt Kasteel Staverden ook wel de Witte Pauwenburcht genoemd.

Traditie

Einde negentiende eeuw herstelde de toenmalige eigenaar van het kasteel de traditie. De veren werden niet meer gebruikt voor helmen, maar aangeboden aan de Commissaris van de Koningin en vervolgens in de statenzaal van het provinciehuis gezet. Tot op de dag van vandaag zijn er nog steeds witte pauwen op Staverden en worden er pauwenveren gestuurd naar de Gelderse commissaris van de Koning.