Ermelo loopt flink voor op gemiddelde

ERMELO - Meer dan 73% van de woningen in de gemeente Ermelo heeft op dit moment toegang tot glasvezel internet. Dat blijkt uit recente data van Stratix, dat onderzoek deed naar de breedbanddekking in Nederland. Ermelo en omgeving loopt daarmee flink voor op het landelijke gemiddelde, waar nog maar 38% is aangesloten op glasvezel.

Experts verwachten dat ook woningen in het buitengebied de komende twee jaar allemaal worden aangesloten op glas. Het stedelijke gebied moet nog wat langer geduld hebben, zo meldt Hans Kisteman van internethunter.nl. 

5 miljoen

Het aantal glasvezelaansluitingen in Nederland groeit gestaag. Vorige maand werd de 3 miljoenste aansluiting bereikt in Aalten. Van de 8 miljoen huishoudens zijn er op dit moment 3 miljoen aangesloten op het glasvezel netwerk. Ermelo zit dus ver boven het gemiddelde. In Veenendaal is overigens 96% van de woningen aangesloten. Het andere uiterste is Uitgeest waar slechts 1% van de huishoudens gebruik kunnen maken van glasvezel. Landelijk zijn er dus ruim 5 miljoen huishoudens die nog geen toegang hebben tot glasvezel, en moeten het nog doen met ADSL en de kabel. Opvallend is ook dat minder dan de helft van de huishoudens die toegang hebben tot glasvezel (46%) hier daadwerkelijk gebruik van maken.

Groei aansluitingen in buitengebied

De laatste jaren hebben met name de buitengebieden een flinke inhaalslag gemaakt. Het gaat hierbij om minder bevolkte gebieden in onder andere Overijssel, Drenthe en Groningen. Zo is op dit moment ruim 80% van de woningen in Overijssel aangesloten op glasvezel. Dat komt omdat de noodzaak voor een snelle en stabiele internetverbinding in deze buitengebieden groot is. De bestaande internetverbindingen (vaak ADSL) zijn zo traag dat de meest eenvoudige dingen als een online filmpje kijken al problemen opleveren. Stratix verwacht dat binnen 2 jaar vrijwel alle Nederlandse buitengebieden zijn aangesloten op glasvezel. In 2018 werden ruim 150.000 woningen in het buitengebied aangesloten op glas.Stedelijk gebied blijft achterHet stedelijk gebied blijft achter als het gaat om het aantal nieuwe glasvezelaansluitingen. De aanleg is hier minder rendabel, en de noodzaak een stuk kleiner. De bestaande kabelaansluiting biedt een prima verbinding waardoor de roep om glasvezel hier een stuk kleiner is. Specialisten verwachten dat het nog wel tien jaar kan duren voordat ook de stedelijke gebieden om zijn naar glasvezel.