En uiteindelijk werd het toch nog gezellig

ERMELO - Koningsdag 2019: regen en kou. Heel anders dan de dagen ervoor. Vanwege dit slechte weer werd besloten de aubade in het gemeentehuis te houden in plaats van buiten. Een goede keuze. Het weer had ook gevolgen voor het aantal verkopers van de vrijmarkt.

Traditioneel komen ’s morgens vroeg al veel ouders met hun kinderen én veel, heel veel spullen naar het centrum om een goede plek te zoeken om hun waren uit te stallen. Dat was dit jaar toch wel anders. Vanwege de regen besloten aardig wat mensen om maar thuis te blijven. Niet alleen omdat regen slecht is voor de handel, maar ook omdat er dan natuurlijk flink wat kopers zullen thuisblijven. Als het dan om negen uur ook nog eens een keer heel hard begint te regenen besluit ook de Oranjevereniging om de aubade maar binnen te doen. De muzikanten van Excelsior stellen zich op in de hal en langzamerhand druppelen er toch wel mensen het gemeentehuis binnen. Om half tien heet Jan Urbach, voorzitter Oranjevereniging Ermelo, iedereen welkom. Het dorpslied en het Wilhelmus wordt gezongen en er wordt drie keer ‘hoera’ geroepen voor de jarige koning.

Vlag

,,We zijn dankbaar dat we weer de festiviteiten mogen vieren die door Oranjevereniging op touw zijn gezet. Ze hebben veel in de hand, maar niet het weer,’’ aldus burgemeester André Baars. ,,Iedereen kan vandaag volop genieten van de verschillende activiteiten. We mogen trots zijn op onze koning en koningin, ze zetten zich volop in voor het land en het is goed om daaromvandaag Koningsdag te vieren. Een feest ter gelegenheid van de verjaardag van onze Koning, een dag voor allen Nederlanders ongeacht of je in Nederland bent geboren of later Nederlander geworden bent omdat je afkomstig bent uit een ander land.’’ Baars hees vervolgens, geholpen door Dian van Winkoop en Milton Agelink van de Margrietschool de driekleur in top.

Zon

Toen volgens voorspelling van Buienradar, het om een uur of elf droog werd, en soms de zon doorkwam, kwamen langzamerhand meer mensen naar het dorp en was er toch genoeg klandizie voor de mensen op de vrijmarkt. Ook de horeca kreeg daardoor de terrassen vol. Het kan dan wel slecht weer zijn, maar dat mondt altijd uit in oplossingen. De dames bij Jonker Herenmode bijvoorbeeld hadden in eerste instantie hun spullen voor de winkel gezet, maar door de regen werd alles nat. Uiteindelijk besloten ze om de vrijmarktspullen dan maar in de winkel zelf te leggen. Een praktische, maar ook leuke oplossing.