Kosse Jonker ruim veertig jaar spin in het web

ERMELO - De Avond4daagse wordt dit jaar voor de zestigste keer georganiseerd. Een kleine tweeduizend wandelaars trekken op 3, 4, 5 en 6 juni weer de wandelschoenen aan. Een lokale wandeltraditie met een lange historie.

In 1958 was de organisatie in handen van de Nederlands Christelijke Wandelsportbond (NCWB). De inschrijving was bij de familie Arbon. Destijds konden kinderen kiezen om 8 kilometer te lopen, volwassenen liepen 15 kilometer. ‘,Heel Ermelo moet aan dit sportfestjin deelnemen. Geeft u spoedig op, want nog slechts enkele weken en het startschot zal klinken’, zo schreef de krant. Ook Cock Andreae was er vanaf die beginjaren bij betrokken.

Gegroeid

Het jaarlijkse wandelevenement begon met ruim 600 lopers en is door de jaren heen sterk gegroeid. In de beginjaren waren het vooral verenigingen, maar ook het leger, zusters van’s Heeren Loo en het Rode Kruis liep mee. Ook Groot Emaus was goed vertegenwoordigd. Na een korte toespraak nam de eerste Ermelose Vierdaagse aanvang. De route liep langs Hotel Peter, waar het erecomité stond opgesteld. Hotel Peter bestaat niet meer, het wandelsportevenement wel.
,,Wandelen is een gezonde manier van bewegen en het is ook nog eens erg leuk,” vertelt Kosse Jonker, al zo’n veertig jaar betrokken bij de Ermelose Avond4Daagse. ,,Iedereen beleeft er plezier aan.” Dit jaar verwacht Jonker dat er zo’n 1700 kinderen meelopen. ,,Dat is best een verantwoordelijkheid.” Jonker herinnert zich een aantal momenten dat de organisatie knopen moest doorhakken vanwege veiligheid. ,,Vooraf is er dan ook de nodige spanning en we zijn als organisatie dan ook weer blij als het afgelopen is en alles is goed gegaan.’ Overigens heeft de gepensioneerde ondernemer geen dag spijt van het feit dat hij deel uitmaakt van de organisatie. De hele familie is overigens besmet met het Avond4Daagse virus. Iedereen heeft een taak. ,,Mijn vrouw helpt bij het stempelen en mijn dochter heeft inmiddels zo goed als alle taken van mij overgenomen.” En volgens Jonker kan ze dat ook veel beter.

Voorop

Jonker zelf is herstellende van een zware operatie waardoor hij het nu rustig aan moet doen. Maar de taak om tijdens de intocht op de laatste avond voorop te rijden, laat hij zich niet afnemen. Wat bijzonder is is de populariteit van het wandelevenement. Ondanks dat kinderen tegenwoordig veel achter de spelcomputer zitten, kan de Avond4Daagse ieder jaar weer rekenen op grote belangstelling. ,,Die saamhorigheid, samen lopen, dat is een soort magie en dat wil iedereen,” vertelt Kosse Jonker enthousiast. Die formule past ook bij 2019. Vooral de laatste avond waarvoor de organisatie ieder jaar verschillende muziekkorpsen weet te strikken, is populair. ,,En dan staan er heel veel ouders en opa’s en oma’s langs de weg. Dat is een groot feest.” Jonker hoopt dat de weergoden dit jaar gunstig gestemd zijn. Hij herinnert zich nog de momenten dat hij bij noodweer kinderen uit het bos moest halen. En vorig jaar kon de startavond niet doorgaan. ,,Je moet als organisatie op tijd die beslissingen nemen.” Jonker weet hoe lastig dat is. ,,Organiseren doe je trouwens nooit alleen,” lacht hij bescheiden. Het bestuur van de Avond4Daagse bestaat uit een vijftal. Daarnaast zijn er natuurlijk verkeersregelaars, EHBO mensen en familieleden voor de hand- en spandiensten. ,,Het is gewoon een hobby,” besluit Kosse Jonker enthousiast. ,,Bloed kruipt waar het niet gaan kan.”