Donateurs gezocht voor groene speelplein

ERMELO - De bouw van het nieuwe schoolgebouw van de RK Prins Willem Alexanderschool (RKPWA) in Ermelo vordert gestaag. Langzaam maar zeker komt het einde in zicht. Schooldirecteur Christie van Seventer is razend enthousiast over het resultaat, een project waar ze, samen met haar collega’s, jarenlang strijd voor heeft geleverd. Het wachten wordt beloond. Trots loopt ze door het gebouw dat enorme ruimte en mogelijkheden biedt.

Vlak voor de zomervakantie wordt de nieuwe school opgeleverd. ,,Pretoriusstraat 1,” lacht de directeur die langzaam moet wennen aan de nieuwe adresgegevens. ,,Het is energieneutraal met een dak vol zonnepanelen. Klaar voor de toekomst!” Toen Van Seventer ruim tien jaar geleden aantrad, was er al sprake van nieuwbouw. Toch heeft het door allerlei omstandigheden enorm lang op zich laten wachten. In juli is de sleuteloverdracht. De kinderen zien nu iedere dag de voortgang van de bouwwerkzaamheden. Ook is de ontwerper van het schoolplein met de kinderen aan de slag gegaan om tot een mooi plan te komen. Zij hebben nu samen met ontwerper Eelco Koppelaar hun ideale schoolplein ontworpen. ,,Daar kunnen àlle kinderen, van onze school maar óók uit de hele buurt, straks heerlijk spelen, bewegen, lekker ravotten en ontdekken,” vertelt Van Seventer wijzend op de plattegrond.

Verstening

Het schoolplein moet vooral een einde maken aan de verstening van deze omgeving. Minder tegels, meer natuur, zodat niet alleen de kinderen, maar ook vogels, insecten en andere dieren zich er prettig voelen. In de plannen is ook een buitenklas ingetekend. ,,We gaan straks bezig met composteren en humus. Dat worden prima buitenlessen.” Ook komt er een mini-sprintbaan zodat sportieve activiteiten extra gestimuleerd worden. ,,Als school investeren uiteraard zelf in dit mooie plein,” vertelt Van Seventer. ,,De gemeente werkt ook mee, maar dat is helaas nog niet genoeg... We kunnen nog wat meer steun gebruiken!” Daarom is er een doneeractie gestart om een mooi, groen speelplein in de wijk Ermelo-Zuid te kunnen realiseren.

Hergebruik

In het oude schoolgebouw staan de tafeltennistafels om opgeknapt te worden. Ook een oude boom die gekapt moest worden voor de nieuwbouw komt in een andere vorm terug op het groene schoolplein. ,,Het leuke is dat ook de omwonenden meegedacht hebben over dit nieuwe plein.” Zo hoopt Van Seventer dat verschillende generaties straks blij zijn met het eindresultaat. Een echte eyecatcher wordt de klimtoren. Daar verheugen veel kinderen zich ook op. ,,Het moet uitdagend genoeg zijn om erin te klimmen en een mooi uitzicht te hebben, maar ook is er natuurlijk goed nagedacht over de veiligheid.” Naast dit speelelement komt er een mandschommel die hoog op het wensenlijstje stond. ,,Het zijn allemaal wensen die we hopen te kunnen realiseren. Maar daar is veel geld voor nodig.” Van Seventer vertelt dat de buitenruimte ongeveer een ton gaat kosten. ,,Dat komt ook omdat we infiltratiekratten moeten plaatsen omdat we met het veranderende klimaat rekening moeten houden met flinke hoosbuien.” De schooldirecteur hoopt zo een toekomstbestendige school en plein te kunnen realiseren. Vandaar deze geld inzamelingsactie. www.groenvoorgelderland.nl/school/prins-willem-alexanderschool-ermelo/donateurs