‘In Ermelo telt iedereen mee’

ERMELO – Vanavond stonden honderden mensen stil bij het monument tegenover de Nieuwe Kerk in Ermelo waar traditiegetrouw kransen en bloemen zijn gelegd in het kader van Dodenherdenking. Ondanks de gure wind was de belangstelling enorm.

Er werd een erewacht gevormd door de soldaten van het zesde peloton van de KMS legerplaats Ermelo. Allereerst was er een bijeenkomst in de Immanuelkerk. Daarna ging men, met twee omfloerste trommen, in een Stille Tocht naar het monument aan de Horsterweg. Bestuursleden van de Oranjevereniging lazen tijdens het Dodenappèl een aantal namen voor van de 140 Ermeloërs die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. Ze noemden vijf Ermeloërs die tijdens de razzia in Putten zijn opgepakt op 2 oktober 1944. Gerrit Beek (32), Jan Jansen (42), Jannes Vierwind (32), Jan Elbertsen (22), Henk van der Poel (22). Ook werden de namen genoemd van vier Ermeloërs die gevangen zaten in de Kruisberg in Doetinchem en als repressaillemaatregel werden doodgeschoten: D.D. Bakker (66), Luther Kortlang (24), Bram IJzerman (20) en zijn vader Pieter IJzerman (49). ,,Opdat wij niet vergeten zullen.”

Keuzes

Burgemeester André Baars sprak in zijn toespraak over de keuzes die mensen destijds maakten. ,,Wat is goed en wat is fout? En hoe doen we dat vandaag?” Hij refereerde aan het fenomeen dat mensen situaties filmen met hun mobiele telefoon in plaats van te hulp te schieten. ,,Komen we in actie of kijken we weg?” Hij besloot zijn pleidooi met de mededeling dat in Ermelo iedereen meetelt.

Kransen

Sylvan van de Cantharel las een gedicht voor. Daarna werden door het gemeentebestuur, Oranjevereniging, Amnestie International, KMS, 400 Geneeskundig bataljon, Bond oud stoottroepers en stoottroepers, OBS de Cantharel en de bond van Wapenbroeders kransen gelegd. Ook Scouting Irmin Taweb legde bloemen.