75 jaar bevrijding met tentoonstelling

ERMELO – In 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd is. Museum Het Pakhuis zal in december een tentoonstelling openen rond de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding. Stibo (Stichting Behoud Oorlogsherinneringen) werkt achter de schermen op dit moment al druk samen met het Ermelose museum aan een expositie en een educatieprogramma, fietsroute langs plaatsen in de gemeente die tijdens de Tweede Wereldoorlog van betekenis zijn geweest en een bevrijdingsevenement. Volgens oprichter Pieter Trap van Stibo wordt het een indrukwekkend en afwisselend programma voor jong en oud. ,,Maar hierbij hebben we nog wel hulp nodig van Ermeloërs.”

Verzamelen

Meer dan ooit wordt er belang gehecht aan het doorgeven van de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Stibo wil daarom zoveel mogelijk verhalen vastleggen en voorwerpen tonen aan een groot publiek. In de afgelopen 2,5 jaar dat Trap zich met zijn stichting bezig heeft gehouden met het verzamelen van verhalen en voorwerpen uit de oorlogstijd is het bereik van zijn organisatie van lokaal naar landelijk gegaan. ,,We zien dat er juist onder jongeren veel belangstelling is voor de Tweede Wereldoorlog. Het is fantastisch om daar met ons jonge team aan bij te dragen," aldus Trap.

Propellerblad 

Ook in de regio Ermelo heeft Stibo herinneringen en voorwerpen uit de oorlogstijd verzameld. Bijzonder voorbeeld hiervan is een propellerblad van het vliegtuig van Anton Münzer dat te zien is op de foto. In de vroege ochtend van 9 februari 1945 stortte de toen 24-jarige Anton met zijn FW190 neer aan de Riebroekstesteeg. Een onbekende geschiedenis die boven water kwam na een interview met Herman van Wilgenburg (1932).

Overleden 

Anton is na zijn crash uit zijn vliegtuig geklommen, maar later die ochtend in het weiland alsnog aan zijn verwondingen overleden. Trap: "De crash van Münzer, op de plek waar de foto is genomen, roept tal van vragen op. Wie was Anton? Was hij vlieger vanwege zijn ideologie of voor het avontuur? Vragen waar wij ondanks onze zoektocht in Duitsland naar nabestaanden waarschijnlijk geen antwoord op krijgen. Feit is dat verhalen veel makkelijker worden verteld en veel meer tot de verbeelding spreken door een voorwerp."

Oproep 

Daarom is Stibo op zoek naar voorwerpen uit de oorlog die deel uit kunnen gaan maken van de expositie in Museum Het Pakhuis. Bent of kent u iemand met voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog waar u een goed thuis voor zoekt? Of deze in bruikleen wilt geven voor de expositie 75 jaar bevrijding? Neem dan contact op met Stichting Behoud Oorlogsherinneringen. 06-12942857 of www.oorlogsherinneringen.nl