Bezoekers ontdekken de werkplaats van de molenaar

ERMELO – Tijdens de Nationale Molendag konden mensen natuurlijk een kijkje nemen in de molens, de werkplaats van de molenaar. Dit ambacht staat sinds 2017 op de UNESCO Wereld Erfgoedlijst. Eéns per jaar staan er extra spotlights op de Nederlandse molens en natuurlijk de molenaars.

Om molens te kunnen laten draaien, zijn molenaars nodig. Er is een uitgebreide opleiding voor. Molen De Koe in Ermelo kan rekenen op voldoende molenaars. Maar wie de jeugd heeft heeft de toekomst! De Koe heeft een 14-jarige molenaarsleerling, Rosalie van Keulen. Met haar bovengemiddelde belangstelling voor geschiedenis en techniek is ze bij de Ermelose molenstichting aan het juiste adres. Immers een molenaar moet inzicht hebben in de techniek van de molen, in het weer en in allerlei aspecten van veiligheid die belangrijk zijn voor het werk en onderhoud.

Wieken

De molenaar regelt de snelheid van het draaien van de wieken bij een windmolen door molenzeilen op de wieken te bevestigen. Een optimale positie wordt verkregen als de molen recht in de wind gedraaid wordt. Wat daarbij komt kijken konden de honderden bezoekers zaterdag zelf ontdekken.