Magic Mix is leidend: met elkaar en voor elkaar

ERMELO – Beroering alom in Ermelo. Naar aanleiding van een artikel in De Stentor over enkele bewoners in het nieuwe wooncomplex Montana ontstaat onrust als blijkt dat de drie geïnterviewde bewoners, geen van drieën uit Ermelo komen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn, meent men.

,,Nee hoor,’’ reageert Marc Ketelaar, algemeen directeur van De Huischmeesters. ,,U mag verwachten dat wij ons houden aan de afspraken met de gemeente Ermelo. De focus blijft liggen op mensen die woonachtig of werkzaam zijn binnen de gemeente Ermelo.’’ De Huischmeesters beheert het complex Montana en is, als woonondernemers, gespecialiseerd in projecten gericht op het (tijdelijk) transformeren en herbestemmen van vastgoed. Zij doet dit in opdracht van gemeenten, corporaties en zorginstellingen. Ketelaar kent het artikel in De Stentor niet, maar vind het wel bijzonder dat de indruk gewekt wordt dat het om niet-Ermeloërs gaat. Hij gaat uitzoeken hoe dit zit. ,,Mensen die in de gemeente Ermelo wonen, genieten de voorkeur. Dat is immers juist de afspraak die we hebben gemaakt. Als we dat niet doen, dan hadden we hier niet aan moeten beginnen. We hebben indertijd onderzoek gedaan voor de gemeente Ermelo naar waar de grootste pijn zit met betrekking tot wonen en van daaruit zijn we dit project ook gestart. Het zou natuurlijk vreemd zijn als we nu ineens mensen uit andere delen van het land voorrang gaan geven.’’

Magic Mix

Ook de gemeente Ermelo reageert desgevraagd op de verwarring. ,,Wij hebben ook vernomen dat er enkele mensen van buiten Ermelo een plek in Montana hebben gekregen. In principe is het inderdaad de bedoeling dat de 48 woonunits van Montana voor Ermelose jongeren, spoedzoekers en statushouders worden bestemd. Daarbij is de zogenaamde 'Magic Mix' leidend,’’ aldus woordvoerder Moniek Winters. ,,Ik kan een voorbeeld noemen. Je hebt een aantal woningzoekenden met een zorgvraag uit Ermelo, maar geen zorgbieder. Echter, je hebt wel een woningzoekende die zorg biedt uit een andere plaats in de regio. Dan kan er – vanuit die magic mix-gedachte- de keuze worden gemaakt om een woning toe te wijzen aan deze persoon.’’ Ketelaar: ,,We hebben samen een aantal criteria opgesteld om daaruit de bewoners te kunnen selecteren. De Huischmeesters kunnen, aan de hand van deze criteria, zelf mensen benaderen en huisvesten.’’ Binnen Montana zijn er 48 woonunits en er zijn nu al 25 contracten afgesloten. De Huischmeesters is met een aantal toekomstige bewoners nog volop in gesprek. ,,We moeten natuurlijk wel voldoen aan een goede mix van spoedzoekers, onder anderen studenten en mensen vanuit de zorgverlening, jongeren en statushouders (Magic Mix, red.). Voor mensen vanuit de zorg hebben we contacten met de Centrale Uitgang. Dat wordt ook nog wel beïnvloed door de actualiteit. Een van de zorgverleners in de regio is gesloten (faillissement WZCO, redactie) en we hebben daarvan een aantal mensen kunnen plaatsen. Ook hebben we enkele mensen vanuit Begeleid wonen een plek kunnen bieden,’’ aldus Ketelaar.

Aanmelden

En toch is er een maar. Wethouder Laurens Klappe: ,,Officieel mogen we niemand uit de regio – die mag reageren – uitsluiten. Maar de Huischmeesters die de verhuur op zich genomen hebben, heeft kaders meegekregen van de gemeente Ermelo waarmee wij sturen op die Ermelose doelgroep en dat zullen wij ook blijven doen!’’ De gemeente geeft aan dat er op dit moment vijftien units zijn verhuurd aan grotendeels Ermelose inwoners. Winters: ,,De woningnood onder de doelgroep is groot, dus we denken niet dat actief werven noodzakelijk is.’’ De algemeen directeur van De Huischmeesters geeft aan dat er nog steeds mensen zich kunnen aanmelden en inschrijven. Dit kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.