'Adoptie betekent redding jonge hondjes' 

ERMELO - Jaarlijks vinden duizenden buitenlandse zwerfhonden een nieuw baasje in Nederland. Veel daarvan komen uit Zuid Europa. De Ermelose Monique Moraal startte anderhalf jaar geleden samen met een vriendin namens de stichting Animal Welfare Association het adoptieproces van Griekse zwerfhondjes uit Monemvasia. Monemvasia is een historische Griekse vestingstad, gelegen op een rotsachtig eiland in het zuidoosten van de Peloponnesos. ,,Ik begon als fostergezin, zo rolde ik erin,” vertelt de Ermelose zakenvrouw.

Zoals in de meeste delen van Griekenland leven ook in Monemvasia veel zwerfhonden op straat. Voor de lokale bevolking is dat een verschrikking en vergiftigingen zijn er dan ook aan de orde van de dag. Dat lot trok Moraal zich aan. Met haar organisatie heeft ze afgelopen jaar een nieuw asiel in Griekenland kunnen bouwen. ,,Monemvasia is mijn second home geworden,” vertelt ze bevlogen. Ze heeft zich het leed van de dieren met hart en ziel aangetrokken en ziet dat de adoptie van een zwerfhondje (vaak pups) geluk betekent voor iedereen. Haar zakelijke aanpak betekent dat er een constructief plan omheen zit. ,,Steeds vaker maken mensen de keus om op deze manier een pup te kopen in plaats van bij een fokker,” vertelt Moraal. Dat mensen kiezen voor adoptie van een zwerfhond uit het buitenland heeft overigens verschillende redenen. ,,Vaak krijg ik de reactie dat er hier ook honden in een asiel zitten. Maar dat zijn vaak honden met pittige gedragsproblemen.” Dat is voor veel mensen geen optie. De honden die Moraal met haar organisatie over laat komen voor adoptie zijn allemaal gevaccineerd, gechipt en hebben een Europees paspoort zodat ze mogen reizen. 

Vluchtbegeleiders

Inmiddels zijn er al 480 hondjes uit Monemvasia naar Nederland vervoerd. Dit gebeurt met behulp van vluchtbegeleiders. De organisatie is continue op zoek naar mensen die bereid zijn één of meerdere honden mee te willen nemen naar Nederland. Zo vloog Hilly Roseboom onlangs met hondjes terug naar Schiphol. ,,Via facebook zag ik het oproepje van Monique.” Zelf heeft Roseboom twee hondjes. ,,Maar mochten mijn hondjes overlijden dan ga ik ook adopteren. Hoe leuk het is om zo’n hondje een goede start te geven.” De organisatie heeft momenteel vijf a zes vluchten per maand. Bij aankomst in Nederland gaan de honden naar een gastgezin die zich over hen ontfermt tot een geschikt baasje gevonden is. ,,De gemiddelde fostertijd is slechts twee a drie weken,” vertelt Monique Moraal, die inmiddels een hele map heeft met mooie verhalen van mensen die gelukkig zijn met hun hond. Natuurlijk is de overgang van zwerfhond naar het leven als gezinshond een grote verandering, maar de meeste honden passen zich wonderbaarlijk snel aan. ,,Je moet wel weten waar je aan begint,” vertelt de enthousiaste initiatiefnemer Moraal. ,,De hondjes hebben liefde, rust en regelmaat nodig.” Wel wil ze nog duidelijk maken dat het naar Nederland halen van de hondjes geen commercieel initiatief is. ,,We verlenen heel veel nazorg, we weten hoe het gaat met de hondjes.” Om dit te illustreren vertelt Moraal van de jaarlijkse reünie de ze organiseren. ,,We willen dat de dieren het goed hebben. Daarom is er soms ook een proeftijd nodig om te kijken of het nieuwe baasje een klik heeft met de hond.” Wie meer wil weten over de organisatie kan terecht op www.zwerfhondjesmonemvasia.nl