Ermelo staat stil bij 75 jaar vrijheid

ERMELO - Alle Gelderse regio’s stelden hiervoor een uitgebreid programma samen. Gelders gedeputeerde Peter Drenth lanceerde woensdag de website. Dit is een platform waarop alle activiteiten rondom het herdenken en vieren van 75 jaar vrijheid staan.

Vijf Gelderse regio’s maakten de plannen. De regio’s zijn de Airborneregio (Arnhem, Renkum, Ede en Overbetuwe), Nijmegen en omgeving, het Rivierengebied, De Achterhoek en Liemers, en de Veluwe. Daarnaast zijn er 3 grote evenementen in Arnhem, Nijmegen en Wageningen. Om ook zoveel mogelijk kinderen en jongeren te betrekken bij Gelderland Herdenkt, is er een educatieproject.

Het verhaal van Ermelo

De regio’s en de provincie vertellen zo gezamenlijk het verhaal van Gelderland in deze periode. In Ermelo zijn tal van organisaties samen bezig met een programma dat dit najaar van start gaat. In museum Het Pakhuis wordt op 13 december een speciale tentoonstelling geopend met lokale verhalen. Op 18 april 2020 zal de bevrijding van Ermelo groots gevierd worden. Ook komt er een fietstocht langs verschillende locaties waar in oorlogstijd en tijdens de bevrijdingsstrijd een en ander zich heeft afgespeeld. 

Samen herdenken en vieren

Gelders gedeputeerde Peter Drenth vindt het belangrijk dat we in Gelderland uitgebreid stil staan bij 75 jaar Vrijheid. ,,Wij als Gelderlanders zijn allemaal onderdeel van hetzelfde verhaal. We herdenken en vieren dat samen. Vrijheid is geen vanzelfsprekendheid," zegt Drenth. ,,Door de website is het eenvoudiger voor iedereen om het programma te bekijken."