Grondwater moet zorgen voor beter binnenklimaat

ERMELO - De afgelopen dagen is er op de parkeerplaats achter het gemeentehuis in Ermelo gestart met de boorwerkzaamheden die nodig zijn voor de aanleg van een Warmte Koude Opslag. Warmte en kou wordt opgeslagen in een laag in de grond. Deze grondlaag ligt in dit geval op een diepte van 170 meter.

Men heeft ongeveer twee weken nodig om deze diepte te bereiken. ,,Daarrna wordt de laag nog circa twee weken gespoeld met water zodat deze gereed is om gebruikt te worden voor het gemeentehuis," vertelt Ed Luigjes, technisch projectleider van de gemeente Ermelo. De aanleg van de Warmte Koude Opslag is onderdeel van de grote verbouwing van het gemeentehuis. Dit moet ervoor zorgen dat er een beter binnenklimaat in het gemeentehuis komt. Dat betekent dat warmte welke wordt gewonnen tijdens de zomermaanden in de wintermaanden kan worden ingezet.

Energiebesparing

Luigjes: ,,Een WKO-installatie zorgt er voor dat warmte en koude opgeslagen kunnen worden. Hiervoor wordt het grondwater in de watervoerende lagen in de bodem gebruikt. In de zomer wordt het koude water uit de aardbodem gehaald om het gemeentehuis te koelen. Het koelen van het gemeentehuis door middel van grondwater kan direct plaatsvinden. Het water wordt in de zomer in de vertrekken van het gebouw langzamerhand warmer door de temperatuur in de vertrekken. Dit verwarmde water wordt vervolgens weer in de bodem gepompt. Het water blijft in de bodem zitten tot de winter." In de winter wordt het warmere grondwater gebruikt door de WKO-installatie gebruikt voor het verwarmen van het gemeentehuis. Hierbij is een warmtepomp aangesloten op de bron. Het water uit de grond is meestal niet direct op de gewenste temperatuur en zal daarom extra verwarmd moeten worden. Desondanks zorgt het relatief warme grondwater er voor dat en minder energie nodig is om het grondwater op de gewenste temperatuur te brengen voor de verwarmingsinstallatie. Volgens Luigjes kan het gebruik van het grondwater op deze manier zorgen voor een energie besparing tot wel 95%.