'Chocolade intrigeert me'

ERMELO – Vorig jaar importeerde Nederland 1,1 miljard kilogram cacaobonen, waarvan ruim de helft uit Ivoorkust. Nederland is daarmee de grootste importeur van cacaobonen ter wereld. Circa drie kwart is bestemd voor de Nederlandse cacaoverwerkende industrie, circa een kwart wordt direct doorverkocht aan andere landen. Dat meldt het CBS vandaag op basis van nieuw onderzoek naar de bestemming van de Nederlandse goederenimport.

De haven van Amsterdam is dan ook het walhalla voor de chocolademaker. De Ermelose Mark Schimmel is daarin een kleine, maar bijzondere speler. De jonge maker van ‘bean to bar’ won namelijk internationale prijzen met zijn repen en ontwikkelt momenteel een reep voor een Peruaanse restaurantketen met restaurants in de grootste steden van de wereld. Schimmel probeert van de beste bonen, zo puur mogelijk, iets moois te maken. ,,Chocolade intrigeerde me, het is niet zo heel makkelijk om mee te werken.” Dat daagde de chocolademaker uit. Hij ging keuzes maken in het roosteren van de cacao en de specifieke smaken die hij hiermee kan ontwikkelen. ,,Je kunt zo het unieke van de boon accentueren door bijvoorbeeld zuren wat meer te laten vervliegen.” Inmiddels heeft de ambachtsman een eigen stijl van chocolade maken ontwikkeld. Na twee jaar leren en testen is de Ermeloër zich volledig gaan richten op het ambacht chocolade maken onder de naam Krak Chocolade.

 

Het echte verhaal

Krak staat voor lekkere, authentieke chocolade met daarbij het echte verhaal. Schimmel drukt daar landelijk zijn stempel op. ,,Ik heb twee Europeese awards gewonnen,” meldt hij bescheiden. ,,Zilver en brons, volgend jaar ga ik voor goud. Wat dat zegt? Dat ik op de goede weg ben. Maar ik vind het belangrijker wat een klant zegt.” De basis is voor de ambachtsman een goed product. ,,Maar geef tien chocolademakers dezelfde bonen en je krijgt tien verschillende repen.” Hij hoopt dat mensen bewuster gaan genieten van chocolade. Het verhaal vertellen is voor de Ermeloër een missie. ,,Als je snapt waar de cacao vandaan komt, het verhaal van de boer kent en goed gaat proeven, dan gebeurt er hetzelfde met wijn. Dan weet je waarom je in een kroeg een simpele huiswijn drinkt en je thuis gaat zitten met een goed glas wijn.” De chocolade maakt Mark Schimmel in zijn fabriekje in Ermelo samen met zijn compagnon die de productie en bedrijfsvoering in goede banen leidt. ,,Samen zorgen we ervoor dat Krak een steeds transparanter bedrijf wordt en iedereen kan genieten van een stuk goede chocolade.” De repen zijn in Ermelo te koop in diverse winkels en via de lokale Ermelo.APP (www.ermelo.app)