Leerlingen halen oude elektrische apparaten op 

ERMELO - Van 16 september tot 11 oktober nemen tien basisscholen uit Noord Veluwe deel aan de E-waste Race. De basisscholen nemen het tegen elkaar op om zo veel mogelijk afgedankte elektrische apparaten (ook wel e-waste genoemd) in te zamelen. De start van de Race vond woensdag plaats door middel van een gastles bij de Prins Willem Alexanderschool in Ermelo. Ook wethouder Leo van der Velden van duurzaamheid en milieu was daarbij aanwezig.

De E-waste Race is een wedstrijd tussen scholen in een regio om zoveel mogelijk elektronisch afval bij mensen uit de buurt op te halen en is een aansporing voor het apart aanbieden van elektronisch afval. In Nederland wordt twee derde van de totale hoeveelheid elektronisch afval niet gerecycled, omdat het afval niet apart wordt aangeboden. Zo gaan waardevolle materialen verloren voor hergebruik.Door elektronisch afval te scheiden komen er minder schadelijke stoffen in het milieu. Ook hoeven er dan er minder grondstoffen uit de aarde gehaald te worden.

Inleveren 

Buurtbewoners kunnen hun oude elektrische apparaten, zoals stijltangen, haardrogers, dvd-spelers en dergelijke, aanmelden op www.ewasterace.nl. Op een vooraf afgesproken tijd worden deze dan aan huis opgehaald door de leerlingen van de RKPWA. Het elektronisch afval wordt vervolgens gerecycled door de gemeenten. Op de website kunnen scholen precies hun score bijhouden en zien hoeveel ze ingezameld hebben. De winnende groep verdient een toffe schoolreis naar NEMO in Amsterdam.

Leerzaam en leuk

De E-waste Race is leerzaam en draagt eraan bij dat schadelijke stoffen niet in het milieu terechtkomen zodat er minder grondstoffen uit de aarde gehaald hoeven worden. Bovendien maakt de E-waste Race recyclen makkelijk en leuk. De E-waste Race in deze regio is een initiatief van WeeeNL en gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten. Zo zorgen zij ervoor dat ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt.