Cliënten krijgen meer mogelijkheden om zich te ontwikkelen

ERMELO - Gisteren opende Robin, cliënt van ’s Heeren Loo, het LeerWerkPlein op het woonzorgpark in Ermelo. Dat deed hij door het doorknippen van een feestelijke strik, samen met zijn moeder en in het bijzijn van iedereen die betrokkenen is bij deze (werk)plek. Een werkplek die in het teken staat van zo goed mogelijk meedoen in de samenleving, zoals voor ieder mens belangrijk is.

De opening volgt na een renovatie van het gebouw. Dat biedt nu ruimte voor cliënten om zich te ontwikkelen, ieder op zijn eigen tempo. Mensen met een verstandelijke beperking kunnen een actieve bijdrage leveren aan de maatschappij. Dagelijks kunnen bijna 70 cliënten gebruik maken van alle mogelijkheden om te leren en om stappen te maken in werk, zoals productiewerk, inpakwerk, kaarsen maken, of werken in een wasserij. In de driehoek cliënt – verwant – zorgprofessional wordt samen gekeken wat het beste past bij iemands mogelijkheden en wensen.

Persoonlijke groei

Op het LeerWerkPlein doen cliënten sociale contacten en nieuwe ervaringen op. Met hun begeleiders werken ze ontwikkelingsgericht aan hun perspectieven en wensen. Daarbij wil ’s Heeren Loo ook gebruik gaan maken van de samenwerking met andere organisaties en sectoren.

Ondersteuning

In hun ontwikkeling en de stappen naar werk, kunnen cliënten onder andere ondersteuning krijgen van jobcoaches en gebruik maken van trainingen van de academie voor Zelfstandigheid. De laatstgenoemde is ook in het gebouw ondergebracht en heeft een divers cursusaanbod. Bijvoorbeeld een training werknemersvaardigheden, maar ook een kookcursus, leren omgaan met geld, of lezen.

Verduurzaming

Bij de renovatie van het gebouw was er oog voor duurzaamheid. De muren en het dak van het LeerWerkPlein zijn geïsoleerd. Alle verlichting werkt met LED en bewegingsensoren. Daarnaast is er een ventilatiesysteem met warmte-terugwinning. Ook medewerkers en cliënten van ’s Heeren Loo dragen hun steentje bij. Zo werken zij in de nieuwe wasserij met een automatisch zeepdoseersysteem en biologische afbreekbare zeep.