Waardering voor werkwijze politie

ERMELO – Het basisteam Veluwe-West (Ermelo, Harderwijk en Putten) is genomineerd voor de titel Beste Politieteam 2020. Vrijdag ontving het team de grote beker behorende bij de WEP-Award (Waardering Erkenning Politie).

De prijs is een waardering voor de wijze waarop de politie samenwerkt met andere partijen en de bestuurlijke 'last onder dwangsom' inzet in de bestrijding van criminaliteit. Eén van de kartrekkers hierin was wijkagent Jelle van Heerikhuize die voor de zomer het team verliet. Voor deze gelegenheid was hij echter weer even op de Veluwe.

Erkenning

De stichting WEP is een onafhankelijke stichting, die in juni 2012 is opgericht om de erkenning en waardering voor en van de politie te ontwikkelen, vorm te geven en te verbeteren. Fokko Spoelstra mocht namens WEP de prijs uitreiken. ,,Het lijkt zo simpel: zet last onder dwangsom en het bestuursrecht in, de gemeente regelt het wel. Maar zo simpel is het niet. Sinds 2014 doen jullie dit en het heeft de juridische toetsen doorstaan. Jullie houden het niet voor jezelf maar delen de aanpak met een toolkit. Daarin staat de burger centraal en daardoor maken jullie de Veluwe echt een stuk veiliger."

Toolkit

Teamchef Lisette Cozijnsen: ,,Onderdeel van onze methode is het inzetten van de last onder dwangsom. En dat werkt. Door samenwerking met juristen en BOA's van de gemeenten. We hebben intussen een toolkit Veluwse methode ontwikkeld, zodat meer collega's en partners dit tot zich kunnen nemen. Of het nu gaat om bedrijfsinbraken of diefstal van tientallen elektrische fietsen. We pakken het aan vanuit het gevoel: dit kán toch niet. Criminelen geven in verhoren aan dat ze intussen ons werkgebied mijden. Ik ben heel trots."