Speurtocht met stoeptegels

ERMELO - Precies zes jaar geleden onthulden de toenmalig wethouders Jan van den Bosch en Esther Verhagen een informatiebord waarmee een startsein werd gegeven voor het realiseren van extra parkeergelegenheid bij het Kerkelijk Centrum aan de Groeneweg in Ermelo. Zes jaar en twee colleges verder staat deze dure parkeerplaats veelal leeg. Er wordt nauwelijks gebruik van gemaakt. Ermeloër Cock Andreae laat daarom een kritisch geluid horen.

De gemeente Ermelo heeft zes jaar geleden een woning aan de Groeneweg aangekocht en gesloopt. ,,De vrijgekomen ruimte geeft ons de mogelijkheid om hier 92 parkeerplaatsen met als bestemming langparkeren aan te leggen,” vertelde Van den Bosch. Samen met de ruimte bij de Rehobothkerk moest dat uiteindelijk 110 plaatsen opleveren. Ook zou er een voetpad komen vanaf de parkeerplaatsen naar de Ireneschool en het centrum.

Leeg

De langparkeerplaatsen waren bedoeld voor mensen die in het centrum werken, maar ook voor toeristen. ,,Het paard achter de wagen spannen,” vertelt Cock Andreae, een bezorgde burger. ,,Die parkeerplaats heeft maar liefst acht ton gekost. En vervolgens bleef het grootste deel van de parkeerplaatsen leeg.” Het grootste deel van de kosten was de aankoop van de woning die nodig zou zijn voor meer parkeerplaatsen. ,,En omdat mensen er niet gingen parkeren, koos dit college ervoor om er deze zomer ook nog eens een duur pad aan te leggen,” zo vertelt Andreae. ,,In totaal heeft het ongeveer 950.000 euro gekost.” Ook deze oplossing lijkt niet te werken. De parkeerplaatsen blijven leeg en vakantiegasten die er wel parkeren, lopen het pad in om weer om te keren. ,,Dat is ook logisch,” stelt Cock Andreae. ,,Het is een soort speurtocht en dit pad loopt tegen een blinde muur. Niemand ziet hoe je uiteindelijk in het centrum komt. Weggegooid geld!”

Stoeptegel

Wat er volgens Andreae moet gebeuren is goede bebording, allereerst om langparkeerders op de juiste plek te laten parkeren. Maar daarna moet er een duidelijke bewegwijzering komen in plaats van de enkele stoeptegel. ,,Mensen kijken voor zich uit, zo’n blinde muur zorgt voor twijfel. Dat is gebleken.” Overigens werd er zes jaar geleden ook aangegeven dat er goede bewegwijzering moest komen. Die plannen pasten toen onder het kopje ‘Beter Ermelo’. Goed, beter, best… ,,Kom op college, maak deze klus even goed af!” aldus de kritische burger Andreae.