Ermelo Remembers

ERMELO - 

Op 18 april 1945 werd Ermelo bevrijd van de Duitse overheersing. Vanuit Putten kwamen overdag de bevrijders opgerukt. Volgend jaar is er vanwege 75 jaar Vrijheid veel aandacht voor dit bijzondere moment. 

Alle Gelderse regio’s stelden hiervoor een uitgebreid programma samen. De regio’s en de provincie vertellen zo gezamenlijk het verhaal van Gelderland in deze periode. In Ermelo zijn tal van organisaties samen bezig met een programma dat dit najaar van start gaat. In museum Het Pakhuis wordt op 13 december een speciale tentoonstelling geopend met lokale verhalen. Op 18 april 2020 zal de bevrijding van Ermelo groots gevierd worden met re-enactment.

Gebeurtenis


De geallieerden trokken in 1945 versperringen op de Putterweg opzij en er werd in de buurt van ‘t Weitje over en weer geschoten. Daarna trokken de bevrijders verder naar Harderwijk. Op zaterdag 18 april 2020, dus na exact 75 jaar, wordt die historische gebeurtenis op dezelfde plaats nagespeeld. Met militaire voertuigen, versperringen en soldaten. Dit evenement wordt georganiseerd door de Oranjevereniging Ermelo in samenwerking met de K.M.S.