Natuurlijke vijand tegen de eikenprocessierups

ERMELO – Vorig jaar waren er extreem veel eikenprocessierupsen. De gemeente gaf al eerder aan hier meer beleid op te maken. Een van de acties is het inzetten van natuurlijke vijanden van de rups. Daarom bood de gemeente haar inwoners nestkastjes aan. Echter, die zijn in één avond al vergeven. Er kwamen zoveel reacties dat de actie is gesloten. ‘Een onverwacht succes’, meldt de gemeente.

Op dinsdag 3 december bood de gemeente haar inwoners een nestkastje aan. De nestkastjes werden aangeboden vanuit het idee dat er daardoor meer vogels, zoals de pimpel- en koolmees zich gaan nestelen in de tuinen en daardoor een natuurlijke vijand tegen de eikenprocessierups. Ook kregen de mensen die zich aanmeldden een gratis zakje bloembollen erbij. Want, zo is de mening van de gemeente, meer bloemen in de tuin zorgt voor meer insecten die de rupsen ook eten.

Nestkastje

Om het gebruik van nestkastjes te stimuleren, gaf de gemeente tachtig nestkastjes weg. Tijdens de bijeenkomst ‘ Meer groen, minder steen’ werden er al dertig weggegeven. De rest ging op inschrijving. En die vijftig werden in één avond al vergeven. De gemeente gaat nog wel bekijken of deze actie een vervolg gaat krijgen. Maar wie hier niet op wil wachten, kan bij de tuincentra en doe-het-zelfzaken alvast een nestkastje en bloembollen aanschaffen’, meld de gemeente op haar site. En om het meest te profiteren van de vogels, kan het beste de nestkastjes n u al ophangen. Ook de bloembollen kunnen nu al in de grond.