Overheid bepaalt strengere regels voor het afsteken

ERMELO – Zaterdag ging de verkoop van vuurwerk van start. Ook in Ermelo was en is het enorm druk bij de vuurwerkverkooppunten. De verkopers van vuurwerk zijn dit jaar verplicht om veiligheidsbrillen en aansteeklonten mee te leveren. En uiteraard zijn er weer trends te bespeuren.

Elk jaar wordt er weer meer vuurwerk verkocht dan voorgaand jaar. Dat ziet ook Jean Paul Hendiks van Kampeerwereld Hendriks. ,,We verkopen nu een jaar of tien, twaalf vuurwerk en het neemt elk jaar toe. En dat is op zich wel bijzonder, want vuurwerk wordt in het nieuws overwegend negatief weggezet. Maar er zijn toch ook heel veel vuurwerkliefhebbers die graag een mooi vuurwerk willen zien.’’ Wat hem betreft zou een vuurwerkverbod dan ook jammer zijn. ,,Want zeg nu eerlijk, we staan toch morgenavond allemaal buiten om óf naar vuurwerk te kijken óf om af te steken?’’ Hendriks heeft ook dit jaar, op vrijdag 13 december, een vuurwerkshow gehouden waarin zij vooral laten zien wat voor soort vuurwerk te koop aan bieden. ,,Vanaf de vuurwerkshow gaan ook steeds meer mensen online de bestelling al doen. En dat is fijn, zowel voor hen als voor ons, omdat we dan de orders vooraf klaar kunnen maken en de klant die gewoon kan afhalen.’’ De trend van dit jaar zijn toch wel de compounds. ,,Dat zijn een aantal cakes aan elkaar gekoppeld. Dat levert een enorm mooi vuurwerk op. Je hebt ze van een paar tientjes, maar de grootste kost zeshonderd euro en daar hebben we er ook al een aantal van verkocht,’’ aldus Hendriks. ,,Je ziet dat er aardig wat klanten zijn die voor de hele straat vuurwerk kopen, want samen afsteken en kijken is ook wel heel sociaal gebeuren.’’

Vuurwerkveiling

Steeds meer mensen bestellen vooraf via internet het vuurwerk. Dat bespaart tijd bij het afhalen. Dat waren dan ook de klanten die zaterdag hun pakket ophaalden. Met name Hamstra’s vuurwerkhal is, net als vorig jaar, al weer weken bezig met een social mediacampagne. Ze organiseren veilingen voor partijen vuurwerk en hebben op 1e Kerstdag vuurpijlen in het dorp verstopt. Terugbrengen levert uiteraard een partij vuurwerk op. Zaterdagmorgen stonden er al heel vroeg weer klanten om hun bestelde pakketten op te halen. ,,Het is onwerkelijk druk, er komen zelfs mensen uit het gehele land,’’ vertelt Rachelle Helmans namens de familie Hamstra. ,,Ze komen vanuit Zwijndrecht, Amsterdam en zelfs uit het noorden. Echt top.’’ Op de facebooksite van Hamstra’s Vuurwerk reageren mensen uit de regio, maar ook ver daarbuiten. ‘De eerste keer voor ons, uur heen en uur terug..., maar zeker tot volgend jaar!’ schrijft bijvoorbeeld Saskia Kaptein uit Westervoort. Kees Kraaij van Vuurwerkoutlet aan de Horsterweg beaamt dat veiligheid dit jaar op 1 staat. ,,Dus gratis vuurwerkbrillen, aansteeklonten en lanceerbuizen voor pijlen. In de voorverkoop werd zo’n beetje evenveel besteld als vorig jaar.’’

Boete

Mensen mogen op drie dagen vuurwerk kopen: zaterdag 28 december en 30 en 31 december. De verkoopperiode is door de overheid beperkt tot drie dagen, om zo het vuurwerkoverlast zo veel mogelijk te voorkomen . Het afsteken van vuurwerk is alleen toegestaan op Oudejaarsdag 31 december tussen 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur 2020. Wie te vroeg vuurwerk afsteekt of op Nieuwjaarsdag te lang door gaat, riskeert een boete van 100 euro en moet het vuurwerk dat hij nog heeft, inleveren. Kinderen van 12 tot 18 jaar kunnen ook worden doorgestuurd naar stichting Halt voor een Halt-straf. Wie overigens betrapt wordt met illegaal vuurwerk, kan grote boetes krijgen. De boete wordt dan al snel 400 euro per illegaal artikel. In sommige gevallen wordt zelfs een celstraf opgelegd. Op de handel maar ook op het bezit ervan staat een maximale gevangenisstraf van zes jaar, waarschuwt het Openbaar Ministerie.

Weersverwachting

Om te weten wat voor weer er op Oudejaarsavond te verwachten valt, gaan we uiteraard ten rade bij Ermelo’s weeramateur Jaap de Vries. ,,Tijdens het vuurwerk op Oudejaarsavond is er grote kans op dichte mist,’’ meldt De Vries. ,,Het is zo goed als windstil en de temperaturen gaan zakken tot rond het vriespunt, dus er is ook nog eens kans op gladheid.’’ De mist wordt daarnaast ook nog eens verergert door het vuurwerk.

Meldpunt

Het Meldpunt vuurwerkoverlast is begin dit jaar gestopt: het doel was bereikt. Het was opgericht om zichtbaar te maken hoe groot de overlast rond Oud en Nieuw was. Door het Meldpunt Vuurwerkoverlast is er een kentering gekomen in het denken over het afsteken van vuurwerk. Het meldpunt claimt dat mede door dit meldpunt het heeft kabinet heeft besloten dat gemeentes een vuurwerkvrije zone kunnen inrichten. Recent opende Hart van Nederland een landelijk meldpunt vuurwerkoverlast. Zij doet dit in samenwerking met LocalFocus. Men kan overlast van vuurwerk hier melden en aangeven op een geplaatste kaart.