Gaat de Nieuwe Winkelstraat in 2020 oplossing bieden?

ERMELO – Eind december publiceert Ermelo van NU traditiegetrouw een overzicht van de winkelleegstand in Ermelo. We zetten dit nu voor de vijfde maal op een rij. Er zijn dit jaar opvallend veel veranderingen te zien in de winkelstraat, meer dan voorgaande vier jaar. Daardoor is de winkelleegstand ten opzichte van vorig jaar afgenomen van ruim 4.000 m2 naar onder de 3.000 m2. 

Landelijk staat er volgens het CBS zo’n 2,6 miljoen vierkante meter aan winkelvloeren leeg. Volgens dit bureau staat er in Ermelo zo’n 5 procent van de winkelvloeren leeg, sowieso een stuk hoger dan in Harderwijk en Putten met ieder ‘maar’ 1 procent. RetailTrends Media, de informatiebron voor professionals in retail & brands, is daarnaast ook een platform voor het signaleren en duiden van relevante ontwikkelingen in de branche. Zij geven aan dat de relatieve winkelleegstand in Nederland sinds 2015 niet meer zo laag is geweest. Het percentage leegstaande winkels bedroeg in 2018 nog 6,2, in 2017 nog 7,2 procent. Van het winkeloppervlak in Nederland dat in 2019 leegstond was 67 procent een jaar eerder ook niet in gebruik. In totaal stonden dit jaar bijna 6,6 duizend winkels langdurig leeg. Volgens het overzicht van Ermelo van NU staan er in Ermelo gemiddeld per jaar zo’n 25 winkels leeg. In 2016 waren dit er overigens dertig. Dit jaar is voor het eerst in de bij gehouden jaren het aantal lege winkels gedaald naar 20.

Veranderingen

Voor 2020 worden er grote veranderingen verwacht in het centrum. Een groot gedeelte van de mutaties gaat plaatsvinden in De Enk. Sinds dit winkelcentrum is gekocht door Sven Gravendeel, zijn er allerlei verregaande plannen om dit winkelgebied in het centrum nieuw leven in te blazen. De (nu nog) lege winkels in De Enk zijn wel meegenomen in dit overzicht, maar met de kennis dat dit wellicht volgend jaar anders zal zijn. Het is voor de ondernemers in De Enk te hopen dat de vergunningen snel kunnen worden verleend, zodat de bouwwerkzaamheden eindelijk kunnen starten. Intersport verhuisde eind oktober naar een ander, nieuw pand. Het oude pand van Scheer&Foppen (ca 600 m2) werd namelijk gesloopt en er werd een nieuw pand (ca 400 m2) neergezet. Zeer naar de zin van Wim Meijers. De voormalige winkel van Leo Steijn op Putterweg 15 kreeg ook weer een fietsbestemming; in oktober begon FietsGewoon haar service; weer 169 m2 gevuld. Stationsstraat 102, de voormalige winkel van Jaap van Sloten heeft ook een nieuwe huurder: vanaf oktober zit Takko Fashion in deze grote winkel en is er 365 m2 gevuld.

Onttrokken

Twee winkelpanden werden aan de leegstand onttrokken: Branderskamp 4a (86 m2) wordt een kantoorpand en het grote winkelpand van Baderie (610m2) aan de dokter Holtropstraat wordt gesloopt en komen er appartementen voor terug. En er gebeurde meer in de Stationsstraat: op nummer 74b kwam de ZorgOutlet (165 m2) en het langere tijd leegstaande pand op nummer 87 kreeg vanaf de zomer EigenwijZ als huurder (200 m2). Vanaf begin dit jaar staat het pand van Wassalon De Haan aan de Stationsstraat 33 leeg. De wassalon verhuisde namelijk naar industrieterrein Veldzicht, maar laat wel een winkelruimte van 115 m2 achter. Nu de Verbinding 3 in haar laatste bouwfase zit, kan ook de winkelruimte op de hoek, Julianalaan-Stationsstraat 8 worden verhuurd. Nu staat de 130 m2 winkelruimte echter nog leeg. En op de valreep van 2019 kwam ook Stationsstraat 105a, het pand van Bakker Bart leeg te staan. Daarentegen werd Stationsstraat 82c per 1 januari 2020 weer verhuurd.

Creatief

Winkelleegstand dwingt creatief te zijn, maar hoe lok je mensen naar het dorp? Een centrummanager? in Ermelo jammerlijk mislukt, maar in Hardenberg heeft centrummanager Eduard Plate al veel bereikt. Drie jaar geleden stonden er de Overijsselse stad 29 panden leeg, nu zijn dat er nog maar 14. Het geheim? De gouden driehoek: een samenwerking tussen ondernemers, de gemeente en vastgoedeigenaren. De centrummanager adviseert om leuke evenementen te organiseren. ,,Het centrum moet een ontmoetingsplek zijn, waar ook leuke dingen gebeuren.” Om ook hier in Ermelo toekomstbestendig mee verder te kunnen, hebben Ermelose vastgoedeigenaren onlangs samen met winkeliers, de Rabobank en de gemeente Ermelo het plan opgevat om het traject De Nieuwe Winkelstraat in te gaan. Eduard Plate wil daar nog een oproep aan toevoegen: ,,Inwoners moeten beseffen dat de waarde van hun woonplaats stijgt met veel winkelaanbod. Dus kijk uit met online shoppen.’’