Pannenkoeken stapelen is toch lastiger dan gedacht

ERMELO – ‘Wij gaan het wereldrecord pannenkoeken stapelen verbreken. Dat bedachten twee kinderen uit Utrecht en vanmiddag bakten ze bij recreatieoord De Pelikaan honderden pannenkoeken. Ze moesten hoger stapelen dan 1.07 meter, want dat was het huidige wereldrecord. Vanmorgen elf uur begonnen ze met bakken en vanaf 18.00 uur begon het stapelen. Helaas bleek een uur later dat het wereldrecord niet werd gehaald. 

Dagelijks proberen allerlei mensen wereldwijd records te verbreken, slechts een klein deel wordt uiteindelijk opgenomen in het Guiness Book of Records. Een van de records die populair is, heeft met pannenkoeken te maken. Daarvoor bakken mensen zo veel mogelijk pannenkoeken (in 54 uur 5000 stuks), eten ze zoveel mogelijk pannenkoeken (80 stuks in 17 minuten), gooien ze zo hoog mogelijk een pannenkoek (9,47 m), bakken ze de grootste pannenkoek (15 m + 3000 kilo) of ze stapelen zoveel hoog mogelijk de gebakken pannenkoeken. In 2014 vestigden twee koks van het restaurant van attractiepark De Efteling het wereldrecord pannenkoeken stapelen en zetten dat op 91,2 centimeter door 242 pannenkoeken te stapelen. In 2016 werd het Eftelingrecord verbroken door twee pannenkoekenbakkers uit Londen met een stapel van 1.01,8 m., maar in 2018 maakten twee bakkers uit Antwerpen weer een toren van 1.07 m. En vandaag probeerden Koen Witte (11)) en vriendin Fien Hol (11), bijgestaan door broer Jip (9) dit record te verbreken door hun hogere pannenkoekentoren minimaal vijf seconden te laten staan. ,,Wij hebben dit bedacht omdat we het leuk vonden om een wereldrecord te maken,’’ vertelde Koen Witte onder het bakken. ,,En omdat we pannenkoeken alle drie lekker vinden, kozen we hiervoor.’’

Sponsor

De drie kinderen werden geholpen door hun ouders. De ouders van Fien bakten in de schuur en Martruij en Bart Witte hielpen de drie bij het bakken en beslag maken. ,,Onze zoons zijn redelijk eigenwijs en ze hebben het helemaal zelf geregeld. Wij hadden eerlijk gezegd niet gedacht dat ze het zouden redden. En nu sta ik beslag te maken voor honderden pannenkoeken,’’ lacht Martuij Witte. ,,En ze hebben zelfs ons zover gekregen dat wij ze staan te helpen.’’ Voor zoveel pannenkoeken heb je ook heel veel ingrediënten nodig. ,,We hebben alles gesponsord gekregen van Albert Heijn in Ermelo en in Utrecht,’’ vertelt Fien Hol. ,,We willen in ieder geval 325 pannenkoeken bakken om zo het record te breken. Dus kregen we tachtig pakken pannenkoekenmeel, 210 eieren, 75 liter melk, 7,5 liter boter en10 flessen stroop en poedersuiker. En we bakken door tot het meel op is.’’ De kinderen hanteren verschillende technieken om de pannenkoeken te keren. Koen legt de aan een kant gebakken pannenkoek op een bord en keert die vervolgens weer om in de pan, Fien keert de pannenkoek met een spatel en Jip hanteert beide technieken. De pannenkoeken in de lucht gooien om te keren, doet alleen vader Witte. Maar, hij heeft dan ook een kleinere pan.

Opeten

Ook meester Tom van de Wiel van de Daltonschool kwam vanmiddag bij De Pelikaan langs om de kinderen te ondersteunen bij hun recordpoging. ,,Ik heb ze geholpen bij de voorbereiding, zoals de mails in het Engels vertalen en zo. Maar ze hebben veel zelf gedaan, dus dat is wel knap.’’ Er komt geen jurylid van de Guiness Book of Records naar Ermelo. Dat moet dan heel lang van te voren worden aangevraagd en daarvoor moet dan ook de reis en verblijf van het jurylid betaald worden. Nu wordt door middel van foto’s en filmpjes de recordpoging officieel gemaakt. En de pannenkoeken? ,,Die gaan we vanavond lekker opeten en wat er van over is, nemen we morgen mee naar school,’’ glundert Fien.

Stapelen

Na ruim zeven uur bakken, begonnen de kinderen vanaf een uur of zes de pannenkoeken enthousiast te stapelen. En ze namen het serieus, elke keer werd er even een waterpas op de stapel gelegd, een meetlat erlangs en de stapel werd van alle kanten bekeken en bijgewerkt. Helaas kwamen ze niet hoger dan een halve meter en zelfs een keer zestig centimeter, maar dan zakte de stapel of kantelde deze. Dan maar weer opnieuw beginnen. Een grote stapel pannenkoeken werd van de berg afgehaald en opnieuw geplaatst. En weer niet, en weer niet, maar Fien en Koen bleven enthousiast in hun poging geloven. Een van de ouders had 'voor je weet maar nooit' telefonisch contact gezocht met het Jeugdjournaal. Echter na ruim een uur besloten de kinderen de ‘handdoek in de ring te gooien’. Het lukte niet meer. Met veel gejuich, applaus en felicitaties konden de kinderen terugkijken op een middag waarbij door hen echt karakter werd getoond. Het bleek toch wel moeilijker dan gedacht. En dat het record niet werd gehaald? Nou, jammer dan.