Ermelo veruit de duurste gemeente van de Noord Veluwe 

ERMELO - Meerinzicht heeft de aanslagen gemeentelijke belastingen voor 2020 verstuurd. Ermelo heeft de OnroerendeZaakBelasting (OZB) met 21% verhoogd. Daarmee is deze gemeente veruit de duurste gemeente van de NoordVeluwe. Gemiddeld betalen inwoners van Ermelo dit jaar € 47 meer dan in 2019.

De OnroerendeZaakBelasting, de rioolheffing en de afvalstoffenheffing zijn de belangrijkste gemeentelijke heffingen. Landelijk wordt hier een bedrag van 8 miljard euro mee binnengehaald. In Ermelo levert de OZB dit jaar Bijna 18 miljoen op. Dat is 2 miljoen meer dan twee jaar geleden. Vergelijken we dit met buurgemeente Putten dan weet de gemeente Ermelo maar liefst 6 miljoen meer OZB binnen te harken. Per inwoner betekent dit dat de gemiddelde woningbezitter in de gemeente Ermelo € 286 betaalt, terwijl men een paar kilometer verderop, in Putten slechts € 168 hoeft af te dragen. Nunspeet zit zelfs nog een paar euro lager, € 164. In Harderwijk betaalt men gemiddeld € 222 OZB.

Afvalstoffenheffing

Naast de vastgestelde verhoging van de OZB in Ermelo is ook de waarde van woningen gestegen. Beiden zorgen voor een verhoging van de totale ozb-opbrengst. Gemiddeld betalen huiseigenaren in Nederland ongeveer 4 % meer OZB (van € 293 naar € 305). De onderlinge verschillen tussen gemeenten zijn groot: in Nijmegen betaalt een huiseigenaar gemiddeld drie keer zoveel (€ 568) als in Sliedrecht (€ 189). Ook de afvalstoffenheffing is verhoogd, landelijk met 8,2 % (+ €20). In Ermelo is het € 14 per persoon gestegen, in Nunspeet is het een euro goedkoper geworden en in Putten is het € 15 duurder dan in 2019. Die stijging komt voort uit het feit dat de rijksoverheid vanuit duurzaamheidsoverwegingen restafval fors extra belast met 139 procent. Die stijging wordt doorberekend in de afvalstoffenheffing.

Sluitende begroting

Landelijk gezien is het de grootste verhoging van gemeentelijke belastingen sinds 2007. De OZB is voor de gemeente de enige knop om aan te draaien als een begroting niet sluitend is. Zo kunnen ze meer inkomsten genereren. Overigens is Ermelo niet de grootste stijger in OZB. Woningeigenaren in het Limburgse Meerssen betalen 37% meer dan in 2019. De woonlasten verschillen dus sterk per gemeente. Dat is te zien in de tabellen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De gemeenteraad is in Ermelo akkoord gegaan met vier maal een belastingverhoging (2019-2022). De OZB zal hierdoor in 2022 ongeveer verdubbeld zijn in vergelijking met de aanslag van 2018. Dit om de Programmabegroting van de gemeente Ermelo sluitend te krijgen. Overigens zullen ook de toeristenbelasting en de forensenbelasting aanzienlijk stijgen.