Groep 8 gaat voor de hoofdprijs filmfestival

ERMELO - Drugsgeweld, criminaliteit en kinderrechten waren voor groep 8 van de Ireneschool onderwerpen voor een filmscript. Hiermee doet de Ermelose basisschool voor de vijfde keer mee aan het Unicef Kinderrechten filmfestival.

,,We hebben eerst twee lessen over kinderrechten gehouden,” vertelt Guido Weick, leerkracht van groep 8 en tevens filmcoach. Vervolgens kozen de leerlingen de thema’s drugsgeweld en bescherming tegen kinderontvoering om verder uit te werken. ,,Zo kwamen we bij ons scenario over twee kinderen die bij hun grootouders opgroeiden,” vertelt Madelief. Iedereen bedacht een stukje en dat werd bij elkaar gebracht. Zo wilde Emma iets doen over ouders met een eigen bedrijf wat niet zo goed ging. De oplossing werd gevonden in de criminele drugshandel.

Bloopers

Het sluit aan bij de actualiteit. ,,Kinderen raken verslaafd aan lachgas,” vult Lot aan. Samen met haar klasgenootjes beleeft ze veel plezier aan het maken van de film. Het is tevens een opwarmertje voor de musical die de achtste groepers eind van het schooljaar zullen opvoeren. ,,Toch is film net even anders dan acteren op een podium,” vertelt Van Weick. Hij heeft als filmcoach de kinderen ook filmles gegeven. ,,Het leukste zijn de bloopers,” roept Lot er achteraan. Het is een spannende film geworden met een goede afloop. ,,De kwaliteit is hoog,” aldus Weick. ,,Het belangrijkste is dat de kinderen er ook dol enthousiast over zijn.”

De film gaat vandaag in première op YouTube. ,,Als we in de eerste week genoeg views hebben, mogen we naar de finale in de Bioscoop Tuschinski in Amsterdam,” zo weet de leerkracht van groep 8. ,,Dat willen we natuurlijk heel graag en daarom willen we iedereen vragen deze week naar ons filmpje te kijken en zoveel mogelijk mensen deze link door te sturen!