Leerlingen Groevenbeek op bezoek bij de raad

ERMELO - Kan het nieuwe zwembad CO2 neutraal worden? Over die vraag en nog een heleboel andere vragen bogen leerlingen van Christelijk College Groevenbeek zich. Donderdag en vrijdag bezochten zo'n 250 leerlingen het gemeentehuis om kennis te maken met de Ermelose gemeenteraad. ,,De gemeenteraad van Ermelo vindt het belangrijk dat mensen weten hoe de gemeente werkt en wat de gemeenteraad doet," vertelt de raadsgriffier. 

De leerlingen van Atheneum 4 en Havo 4 hebben tijdens dit bezoek een simulatie van de gemeenteraad voorbereid. Na een opening door een van de raadsleden, een presentatie over Jong & Politiek en een quiz zijn de leerlingen aan de slag gegaan. In fictieve fracties zijn moties en amendementen voorbereid onder begeleiding van raadsleden en fractievertegenwoordigers uit de gemeenteraad van Ermelo. Met deze voorbereidingen kunnen de leerlingen in hun klas het politieke spel verder spelen.

Duurzaam

,,Het is leuk om jongeren er op deze manier bij te betrekken," vertelt raadslid Dick te Brake. Hij zit al bijna tien jaar voor het CDA in de raad en kan er dan ook veel over vertellen. ,,De leerlingen hebben ontdekt wat moties en amendementen zijn. Doel was om een raadsvoorstel te bespreken over een nieuw zwembad. Hoe actueel!" Natuurlijk werd er lang gesproken over de duurzaamheidsvoorstellen. De leerlingen hadden daar zo hun ideeën bij. ,,Zo deed een meisje het voorstel om het nieuwe zwembad CO2 neutraal te maken," aldus Te Brake. ,,Ze kreeg echter als tegenargument dat mensen toch niet in een koud zwembad willen zwemmen." Voor de meeste jongeren was het een eerste kennismaking met het raadswerk. ,,Ik vind het geweldig om te zien hoe jonge mensen enthousiast bezig zijn met elkaar over belangrijke dingen in de samenleving," vult raadslid Bart Willemsen aan. Hij zag vooral snelle denkers en praters die vooral met oplossingsgerichte antwoorden kwamen. ,,Het was enigszins chaotisch, maar het is heel mooi de betrokkenheid te voelen. Super!