Ermelose weerman houdt ontwikkelingen in de gaten

ERMELO – Vanmiddag en vanavond wordt er een flinke storm verwacht. Weerman Jaap de Vries houdt het nauwlettend in de gaten en zal vandaag de updates verzorgen. Zeker is dat het onverantwoord is om met deze storm, die de naam Ciara heeft gekregen, de bossen in te gaan.

De storm zorgt voor zware windstoten die kunnen oplopen tot 120 kilometer per uur. Vanwege dit extreme weer heeft het KNMI code oranje afgekondigd. Het waait al stevig. ,,Die stormdepressie neemt in de loop van de dag toe,”vertelt De Vries. ,,Langs de kust moet men rekening houden met windstoten tot orkaankracht. Maar we krijgen eerst nog een grote hoeveelheid neerslag.” Juist tijdens die buien kunnen de windstoten verder oplopen.

Spannende weersituaties

Jaap de Vries is al heel lang een actieve weeranalyticus. Hij is een echte liefhebber van spannende weersituaties. ,,Hiervoor ben ik weerman geworden,” vertelt hij lachend. Juist die extreme situaties intrigeren hem. ,,Dat heb ik van mijn opa,” vertelt de Ermelose weerman. ,,Pake was er ook altijd mee bezig, altijd kijken naar de lucht enzo. Dat deed ik ook. Ik herinner me dat ik als kind bij een hevige storm naar buiten ging.” Dat doet Jaap nog steeds. Koud wordt het vandaag overigens niet, het wordt zo'n 11 graden.

Overlast

Ciara zorgt waarschijnlijk voor overlast in het verkeer. De treinen rijden volgens dienstregeling, maar de NS waarschuwt reizigers dat er ritten uit kunnen vallen als gevolg van de storm. Rijkswaterstaat roept automobilisten op om zeer alert te zijn en rekening te houden met gevaarlijke rijomstandigheden. Het is onverantwoord om met een caravan, vouwwagen, aanhanger of lege truck de weg op te gaan. Overigens heeft de KNVB alle Eredivisie-duels van zondagmiddag geschrapt. Ook de duels in het amateurvoetbal gaan niet door.

Wie op de hoogte wil blijven van het Ermelose weer: download de Ermelo van NU-APP.