Ermeloërs voelen zich in de steek gelaten

ERMELO - De overheid heeft groen licht gegeven voor de aanleg van 5G-zendmasten in Nederland. Gemeenten worden geacht om mee te werken aan de realisatie van antenne-installaties voor supersnel internet. Toch zijn er nog veel vragen over de veiligheid van de UMTS masten. Ongeveer 700 mensen in Ermelo hebben nu al ‘last’ van de straling. Dat is een schatting van Bert Brandenburg, woonachtig in de Vijverhof in Ermelo.

Gezondheidsproblemen zoals chronische vermoeidheid, maar ook pijn, duizeligheid en druk op de borst zijn gevolgen die ontstaan zijn na het uitrollen van het 3G netwerk. Ook wetenschappers en artsen uit 36 landen waarschuwen voor het blootstellen aan elektromagnetische straling. Brandenburg sprak eind vorig jaar in bij de raad. Raadsleden willen dit vooral regionaal volgen. Volgens Brandenburg is er haast geboden. ,,Anders word ook ik stralingsvluchteling, en dat wil ik niet,” zo eindigde hij zijn inspraak.

Uwoon

Niels Kater, journalist van Omroep Gelderland ging op bezoek bij Natascha den Hertog en haar zoon Gino. Zij hebben onlangs aangeklopt bij woningcorporatie Uwoon omdat ze in hun huis een bromtoon hebben. Volgens hen zijn de UMTS-masten de oorzaak. Een onafhankelijk onderzoek heeft uitgewezen dat er inderdaad sprake is van een bromtoon. Toch doet de woningbouwcorporatie niets. In een brief laat Uwoon weten dat er in totaal dertien van de ruim honderd huurders overlast. ervaren. Niet genoeg om daar een eenduidige conclusie uit te trekken.

Helaas

Moeder en zoon den Hertog hebben van alles geprobeerd om het probleem aan te pakken. Zo zijn er speciale filters op de stopcontacten geplaatst en staan er stenen met een helende werking in huis. ,,Het is een sluipmoordenaar,” stelt Natascha den Hertog. Dat vindt ook Bert Brandenburg. Beiden voelen zich in de steek gelaten, ook door de gemeente Ermelo die zegt niets te kunnen doen voor haar inwoners. ,,Een mast weghalen of verplaatsen heeft weer gevolgen voor andere mensen,” stelt burgemeester André Baars in een interview aan Omroep Gelderland. ,,Hoe vervelend ik het ook vind, dat wat we zouden kunnen doen, daar hebben we naar gekeken. Er zijn geen mogelijkheden, dus helaas.” Natascha den Hertog is teleurgesteld. ,,Is bereikbaarheid belangrijker dan de gezondheid van de burgers?” Haar zoon Gino vult aan: ,,Het lijkt wel of het het nieuw asbest wordt. Nu wil iedereen internet hebben, maar over een aantal jaar komen we er achter dat het heel erg ongezond is qua straling.”

Honderd keer sneller

5G is honderd keer sneller dan het huidige netwerk. Met 5G zijn er nog hogere downloadsnelheden en minder vertraging bij de overdracht van data. Dit is mogelijk omdat het werkt met een hogere frequentie. Het nadeel hiervan is een beperkt bereik waardoor er meer zendmasten en antennestations nodig zijn. Hoewel het netwerk nog niet klaar is, maken telecomaanbieders al wel reclame voor 5G. Nieuwe klanten worden ermee gelokt, toch is het nog onduidelijk wanneer men daadwerkelijk gebruik kan maken van dit snellere netwerk. De hoeveelheid straling die van 5G-zendmasten komt, blijft momenteel onder de Europese limieten.