'Het lijkt wel een ark'

ERMELO - Rond kerst wil schooldirecteur Jozias de Koeijer geen kruiwagen meer zien op het schoolterrein aan de Zeeweg in Ermelo. ,,Althans, alleen nog bij de kleuters,’ lacht de directeur. Zoals het er nu voorstaat is het nieuwe schoolgebouw voor de zomervakantie klaar. Daarna moet het huidige gebouw, dat dateert uit 1972, gesloopt en kan het buitenterrein worden ingericht.

Wanneer De Koeijer over het terrein loopt, vertelt hij dat op dit terrein nog wel wat herinneringen liggen. Toch kijkt hij er enorm naar uit om het nieuwe gebouw in gebruik te kunnen nemen. Vanuit zijn kantoor kijkt Jozias de Koeijer uit op de bouwplaats. De contouren zijn heel duidelijk. Er zijn grote houten spanten geplaatst die gezamenlijk het skelet van de school vormen. ,,Het lijkt wel een ark,” aldus de schooldirecteur linken naar het bijbelverhaal. ,,Alleen de ark werd gebouwd toen het droog was en dat is hier niet het geval.” Voor de kinderen is het tijdens het speelkwartier dan ook even behelpen. Ze kunnen hun energie nu vooral kwijt op het grasveld en dat betekent dat ze soms wat viezer naar huis gaan. ,,Ach, de ouders maken er geen probleem van. Ze draaien een paar wasjes extra.” Om iedereen bij het bouwproces te betrekken, stuurt De Koeijer met regelmaat een update van de bouw.

Podium

Niemand klaagt, ook niet als er uren getril en gebonk is bij het plaatsen van de dakdelen. Bouwvakkers zijn druk met het plaatsen van de kozijnen. ,,Wat ziet het gebouw er dan opeens een stuk mooier uit!” Binnen is men druk bezig met de aanleg van de vloerverwarming. De ruimte is imposant. Langzaam tekenen zich de lijnen af waar de verschillende klaslokalen komen en hoe de entree voor de jongsten zal zijn. De onderbouw krijgt straks een ruime gym- speelruimte dat met schuifwanden open kan. ,,Op die manier verandert het in een groot podium,” vertelt de directeur trots. Volgens hem is de grootste uitdaging om de sfeer van de huidige school straks mee te nemen naar het nieuwe gebouw; een gebouw dat veel groter is. ,,Dat gaat ons wel lukken, maar we moeten daar wel aan werken. Dingen die nu vanzelfsprekend zijn, spullen die de kinderen nu eenvoudig zelf kunnen pakken… Nu lopen ouders ’s morgens door de gang en ‘struikelen’ ze soms over spelende kinderen.” De Goede Herdersschool heeft het motto ‘geeft uw kind de ruimte’. Dat is in het nieuwe schoolgebouw ook letterlijk zo. Straks is de school ruim behuisd en klaar voor de toekomst. Daar heeft De Koeijer overigens lang op moeten wachten. ,,Ik ben blij dat het nu bijna zover is,” zegt hij lachend.

Van renovatie naar nieuwbouw

Bij zijn aantreden in 2009 werd Jozias de Koeijer al geconfronteerd met onderzoek naar het gebouw. ,,Het ging allereerst over renovatie, maar de uitslag van het onderzoek wees uit dat het advies ‘nieuwbouw’ werd. Vervolgens werd er in 2015 een keuze gemaakt voor architect Henk de Kiefte. Ook de peuterspeelzaal zal straks in het schoolgebouw gevestigd zijn. ,,Dan wordt het oude gebouwtje gesloopt,” zegt hij wijzend naar het witte gebouw waar nu nog tientallen kinderen spelen. ,,Daar zit nog een eerste steen, destijds gelegd door kapper Jan van Willigen.” Een paar stappen verder vertelt De Koeijer over een tijdcapsule die vanwege de bouwwerkzaamheden uit de grond kwam. ,,Daar zaten brieven in van leerlingen van zo’n dertig jaar geleden. We hebben geprobeerd zoveel mogelijk brieven terug te bezorgen bij de schrijvers.” Voordat het oude schoolgebouw tegen de vlakte gaat, zal er voor iedereen nog gelegenheid zijn om herinneringen op te halen. Hoe en wanneer weet Jozias de Koeijer nog niet precies. Die plannen moeten nog concreet gemaakt worden.