Museum en Groevenbeek versterken elkaar 

ERMELO - Leerlingen van Christelijk College Groevenbeek duiken deze week letterlijk in de wereld van de Romeinen. Niet met hypermoderne games, maar aan de hand van workshops. Jan Vosselman en Maud Onderweegs organiseren vanuit museum Het Pakhuis deze interactieve lessen. De leerlingen ‘neuzen’ letterlijk in de geschiedenis en ontdekken hoe de Romeinse soldaten uiteindelijk in Ermelo terechtkwamen.

Vijf jaar geleden zijn Het Pakhuis en Groevenbeek voor het eerst de samenwerking aangegaan. ,,Succesvol,” vertelt Vosselman. Hij geniet van de jongeren die de informatie als ’sponsen’ opnemen. ,,Ze zijn heel leergierig en stellen leuke vragen!” Vosselman vertelt over waar de Romeinen vandaan kwamen, wat ze aten, hoe ze zich kleedden en hoe je soldaat werd. De workshop is het startsein voor leerlingen die een werkstuk gaan maken, een bezoek brengen aan het museum en het Ermelose marskamp.

Meerwaarde

Docent Jan Oldeman ziet grote meerwaarde. ,,Wij vinden het belangrijk om een verbinding tussen het onderwijs en het lokale museum te maken. Ze maken iets eigens over de Romeinen en het marskamp, dat notabene in Ermelo ligt, waarvan de contouren nog zichtbaar zijn.” De samenwerking tussen Het Pakhuis en het voortgezet onderwijs breidt zicht langzaam uit. Zo zullen een aantal klassen binnenkort ook kennismaken met lokale verhalen uit de Tweede Wereldoorlog.