Kamphorst brengt kosten in rekening

ERMELO – Voor het storten van oud papier bij de firma Kamphorst worden vanaf deze week kosten in rekening gebracht. Dit is noodzakelijk omdat de oud-papierprijs de afgelopen jaren compleet is ingezakt.

Bonnie Wopereis, vertegenwoordiger van de firma Kamphorst: ,,Papieropbrengsten zijn zodanig laag dat, als je de inzamel/overslag en transportkosten naar de verwerking, er af trekt, het negatief is.”

Verantwoordelijk

De gemeente Ermelo gaat overigens (nog) geen kosten berekenen voor het inzamelen van papier (blauwe kratjes). De gemeente is wettelijk primair verantwoordelijk hiervoor. ,,We hebben een regionaal contract met een verwerker voor oud papier,” legt Myléne van Setten uit. ,,Deze verwerkt het oude papier weer tot grafisch karton, geschenkverpakkingen, spelletjes en kantoormateriaal.”

OPA Ermelo

Oud papier wordt wekelijks ingezameld door Oud Papier Aktie (OPA) Ermelo. Kerken, verenigingen en scholen leveren maandelijks vrijwilligers voor de inzameling van oud papier. De opbrengsten worden gebruikt voor bijvoorbeeld het onderhoud van kerken, aanschaf van sportattributen bij clubs en scholen. ,,Al vele jaren gaat op deze wijze de inzameling van oud papier in Ermelo tot volle tevredenheid van alle betrokken partijen!” aldus Van Setten.

 Afspraken

Directeur Hans Koning van brancheorganisatie Federatie Nederlandse Oudpapier Industrie (FNOI) meldde onlangs dat het lang geleden is dat de oud-papierprijs zo laag was. Toch is dit voor de gemeente geen reden om de afspraken met de papierverwerker en OPA te herzien. ,,De (internationale) marktprijzen voor de verwerking van oud papier fluctueert continue. In het verleden is daarom een garantieprijs van € 35/ton voor het ingezamelde oud papier met OPA in een contract vastgelegd. Ook nu de marktprijzen gedaald zijn, krijgt deze organisatie dus de bodemgarantieprijs voor de inzet.

Inkomsten

Verenigingen raken op termijn de inkomsten van oud papier wellicht kwijt. Een andere vorm om met recyclen geld in te zamelen is ‘Schoon belonen’. Clubs en scholen kunnen petflessen en zakken blik inzamelen. Wopereis: ,,Deze actie loopt nu vijf jaar en dat gaat goed.” De gemeente Ermelo krijgt hiervoor subsidie die wordt uitgekeerd aan de maatschappelijke organisaties. ,,Momenteel doen een 25 sportclubs, scholen ,kerken en andere maatschappelijke instellingen hier aan mee,” aldus Wopereis. ,,Voor elke volle zak petflessen of blik wordt door de gemeente € 15,- betaald.” De firma Kamphorst neemt de zakken in en zorgt voor registratie en verwerking.