'Laten we terughoudend zijn in ons sociale leven'

ERMELO - Vanmiddag heeft burgemeester André Baars zijn zorg uitgesproken over de ontstane situatie door de uitbraak van het coronavirus. Hij doet een dringende oproep aan iedereen om de richtlijnen van het RIVM en het Rijk te volgen. ,,Het zijn verregaande maatregelen om dit virus in te dammen," stelt Baars. ,,De komende weken zullen we met elkaar in ons sociale leven terughoudend moeten zijn."

De burgemeester vraagt iedereen ook terughoudend te zijn in het halen van boodschappen en zeker niet te gaan hamsteren. ,,Hier is namelijk, zoals zowel het Rijk als de supermarktorganisaties aangeven, geen noodzaak toe. Er is immers voldoende voorraad in de distributiecentra en winkels." André Baars heeft momenteel een dagtaak aan de overleggen, vooral digitaal en telefonisch. Volgens hem zullen er dan ook minder collegebesluiten worden genomen. Ook de politieke avond, aanstaande woensdag, is geannuleerd. ,,Onderwerpen schuiven door. Als er onderwerpen zijn die tegen een datum aan zitten, moeten we daar op een andere manier naar kijken."

Waardering

Baars heeft veel waardering voor de mensen werkzaam in de zorg. ,,En dat zijn er in Ermelo heel veel. Ik heb bijzondere waardering voor de vele zorgverleners in de ziekenhuizen, verpleeghuizen en bij de huisartsen / apotheken. U bent onder bijzondere omstandigheden met elkaar volop actief om die zorg te verlenen die noodzakelijk is. Weet dat wij allen hier veel waardering voor hebben en u daarbij zoveel mogelijk willen steunen." De burgemeester weet dat ook de horeca en de middenstand het op dit moment niet makkelijk hebben. Toch wil hij op geen enkele wijze vooruit lopen op oplossingsmogelijkheden waar het gaat om bijvoorbeeld belastingverlaging. ,,We doen op dit moment niet aan politiek. Ik hoop dat partijen hier dan ook terughoudend in zullen zijn."

Samen

Baars: ,,Ik wens iedereen veel wijsheid en voornamelijk gezondheid toe. Ik vertrouw op uw flexibiliteit en medewerking om deze crisis samen het hoofd te bieden. Ik wil iedereen vragen om zoveel mogelijk - op afstand - om te zien naar ouderen en kwetsbaren, bijvoorbeeld per telefoon, per mail of app." Over de actuele situatie van Ermeloërs die besmet zijn, heeft de burgemeester geen informatie. Wel wenst hij deze mensen beterschap toe.