Gemeente heeft vergunning ingetrokken

ERMELO - Veel activiteiten rond het vieren en herdenken van 75 jaar vrijheid, Ermelo Remembers, in maart en april gaan niet door vanwege het coronavirus. Burgemeester André Baars heeft Jan Urbach, voorzitter van de Oranjevereniging, vanmorgen laten weten dat de vergunningen voor de activiteiten op 17 en 18 april worden ingetrokken. ,,De uitspraken van premier Mark Rutte onderstreepten nog eens de ernst van de situatie in ons land,” zo meldt Urbach vanavond.

Op 18 april 1945 werd Ermelo bevrijd van de Duitse overheersing. Vanuit Putten kwamen overdag de bevrijders opgerukt. Vanwege 75 jaar Vrijheid was er veel tijd en energie geïnvesteerd om er iets speciaals van te maken. Urbach zag inmiddels wel aankomen dat een en ander niet door kon gaan. ,,Dat werd vanmorgen bevestigd.” Er is een grote streep gezet door het re-enactmentprogramma op de Putterweg en het muziekspektakel Free Ermelo op 18 april. Ook de Silent Disco op 17 april gaat niet door.

75+1

Overigens zijn ook andere activiteiten rond dit thema de komende tijd geannuleerd. Zo is museum Het Pakhuis met de bijzondere tentoonstelling over twee Joodse kinderen gesloten en heeft het Natuur- & MilieuPlatform Ermelo de wandelingen naar het onderduikhol in Drie voorlopig afgelast. Jan Urbach spreekt de wens uit deze bijzondere evenementen te verschuiven naar volgend jaar. ,,Dan is het 75 + 1,” zegt hij. ,,Overmacht!” Ook alle activiteiten rondom Koningsdag staan momenteel op losse schroeven. ,,Hierover moeten we op korte termijn een beslissing nemen.”