'We hopen op een topzomer'

ERMELO - De strenge maatregelen vanwege het coronavirus hebben verregaande gevolgen voor vakantieparken en campings op de Veluwe. Hoewel er geen verbod is om open te gaan, is de start van het seizoen allerminst aantrekkelijk. Parkfaciliteiten moeten gesloten blijven en evenementen in de omgeving zijn geannuleerd. En welke verordeningen komen nog?

,,We hopen er nog iets van te kunnen maken,” vertelt Ronnie Regeling, manager van de VVV Ermelo. Hij realiseert zich goed dat de eerste topdagen tijdens Pasen, Hemelvaart en Pinksteren in het water vallen. ,,Maar laten we alles in perspectief plaatsen; het is doodzonde, maar gezondheid is het allerbelangrijkste.” Niemand heeft nog enig idee wat er komende zomer zal gebeuren. ,,Natuurlijk tast het de sector aan,” zegt Regeling. Hij leeft mee met de ondernemers. ,,We houden ons kantoor open met minimale bezetting en de nodige maatregelen. Dit ook uit solidariteit met de rest van het dorp.”

Uitstel

Brancheorganisatie Gastvrij-Gelderland, vertegenwoordiger van zestien organisaties in de gastvrijheidseconomie, doet deze week een oproep aan alle Gelderse gemeenten om op korte termijn renteloos uitstel te verlenen voor de betaling van lokale lasten zoals de toeristenbelasting. Ook hoopt men dat ondernemers kwijtschelding kunnen krijgen voor (een deel van) de lokale lasten wanneer er betalingsproblemen ontstaan als gevolg van het coronavirus. Regeling hoopt op een topzomer, zodat alles nog een beetje goed gemaakt kan worden.

Desastreus

Ook de evenementenbranche wordt heel hard geraakt, met voor sommige partijen mogelijk desastreuze gevolgen. Festivals, evenementen en concerten worden afgelast. Niet alles is eenvoudig te verschuiven naar later in het jaar. Inmiddels zijn ook de grote evenementen in Ermelo komende maanden geannuleerd. En bij ieder evenement hoort een wijd vertakt netwerk van partijen die gezamenlijk zo’n evenement maken. Het gaat hier dus ook om de beveiliging, hekken, tenten, podia, licht en geluid, maar ook de muzikanten, de cateraars en bedrijven die hiervoor promotionele activiteiten regelen. De maatregelen raken, ook in Ermelo, heel veel bedrijven. ,,In zekere zin is het fijn dat de minister een datum van 1 juni heeft gegeven. Je wil liefst niet zelf iets aflassen,” aldus Ronnie Regeling.

Sponsoren

Wat het nog veel ingewikkelder maakt, is het feit dat veel evenementen afhankelijk zijn van sponsorbedragen. Nu het bedrijfsleven met een klap in de crisis is gekomen, wordt het des te lastiger een beroep op ondernemers te doen. Na de coronacrisis zal moeten blijken of evenementen dan nog financieel haalbaar zijn.