Diploma's op basis van schoolexamens

ERMELO/ REGIO - De centrale eindexamens voor middelbare scholieren gaan dit jaar niet door. Dat heeft minister Arie Slob in overleg met onderwijsvertegenwoordigers zojuist besloten. Scholen moeten op basis van de schoolexamens gaan beslissen of leerlingen geslaagd zijn of niet.

Het besluit volgt op de aangescherpte coronamaatregelen. Christelijk College Groevenbeek zorgde afgelopen week nog voor aangepaste toetsroosters en onderwijsruimte. En dat is niet voor niets. Slob stelt dat de scholen door moeten gaan met het afnemen van deze schoolexamens, maar zoveel mogelijk op gepaste afstand. Scholen krijgen overigens ook langer de tijd om dit te organiseren.

Maatregelen

Toetsen worden zoveel mogelijk gemaakt op afstand. Ook, waar het niet op afstand kan, maken ze de toetsen nu niet in lokalen, maar in grote onderwijsruimtes, zoals aula's en gymzalen. Hier kunnen de tafels en stoelen ver genoeg uit elkaar komen te staan om de 1,5 meter maatregel te respecteren. Voor het maken van digitale toetsen wordt het Open Leercentrum gebruikt. Ook hier kunnen de leerlingen ver genoeg uit elkaar zitten. Daarnaast is er nu de mogelijkheid toetsen uit te stellen tot begin juni.

Doorstromen

Het centraal eindexamen zou in de eerste week van mei van start gaan. Scholen mogen dit jaar dus op basis van de schoolexamens bepalen of leerlingen geslaagd zijn. Die eindexamens tellen normaal gesproken voor vijftig procent mee voor het eindcijfer. Voor het afnemen van de schoolexamens krijgen ze nu ook meer tijd. Slob hoopt met deze beslissing duidelijkheid te verschaffen. Hij wil alle leerlingen de kans geven op een volwaardig diploma. Zo kunnen de jongeren zonder vertraging doorstromen naar het vervolgonderwijs.