'Trompetsignaal is second best'

ERMELO/ REGIO – Trompettist, muziekdocent en dirigent Harmen Klaver roept trompettisten via Facebook op om op 4 mei om 19.58 uur het signaal Taptoe Infanterie te spelen. De Ermelose trompettisten Hilda Versluis en Daan van der Veen, muzikanten van Crescendo, doen hier graag aan mee.

,,Ik ben heel blij met dit initiatief,” reageert Versluis. ,,Er valt zoveel weg rondom het herdenken en het vieren van 75 jaar vrijheid. Het is jammer dat we dit niet samen kunnen doen, maar dit lijkt mij wel second best.”

Signaal Taptoe

Het is de bedoeling dat trompettisten dit signaal Taptoe ten gehore brengen in de tuin, in de straat, op een plein, bij een verzorgingshuis, ziekenhuis of vanaf een kerktoren. Volgens de trompettisten van Crescendo is het een mooi alternatief. Versluis: ,,Er was afgelopen zondag een oproep voor alle muzikanten, om Ode an die Freude van Beethoven te spelen in je achtertuin, op je balkon of binnen met de ramen open. Dat was mooi om te doen, maar had voor niet muzikanten geen betekenis. Bij het spelen van het Signaal Taptoe, zeker op 4 mei vlak voor 8 uur zal vrijwel elke Nederlander weten waarom dit gedaan wordt.” Wat belangrijk is, is de timing om synchroon te spelen. ,,Het moeilijkst is altijd om precies om 20.00 uur klaar te zijn met het signaal. Zodat de 2 minuten stilte na de klokslagen kunnen beginnen.” Versluis hoopt op bijval van andere trompettisten. Initiatiefnemer Klaver verwacht dat er veel muzikanten zich aansluiten. ,,Laten we op een ludieke wijze 75 jaar bevrijding herdenken. Vrijheid ervaren in onze samenleving. Dank jullie allemaal. Sterkte in deze tijd.”