Lichte toename door COVID-19

ERMELO/ REGIO – Een vergelijking tussen de grote griepgolf in 2018 en corona is niet op zijn plaats qua besmettelijkheid. Ook is er voor COVID-19 nog geen vaccin. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte vrijdag de sterftecijfers bekend waarbij men stelt dat in de vierde week van maart bijna 1200 meer mensen zijn overleden dan gemiddeld. Oorzaak hiervan is te verklaren door het coronavirus.

In Ermelo zijn er vorige maand 22 mensen overleden, niet allemaal door corona. Maar het sterftecijfer ligt wel hoger dan een jaar eerder. Toen overleden er 18 mensen in Ermelo. Ter vergelijking hebben we ook de cijfers van 2018 erbij gehaald. In dat jaar zijn er 29 mensen in maart overleden. De griepepidemie eiste toen ook veel mensenlevens.

Besmettelijk

Dat corona geen ‘gewoon’ griepje is heeft te maken met de besmettelijkheid, de ernst van het ziekteverloop en het hoge sterftecijfer. Dit vraagt enorme inzet van de gezondheidszorg. Landelijke cijfers tonen aan dat de sterfte in de afgelopen weken hoger is dan gemiddeld. Op 27 februari werd de eerste positief geteste patiënt gemeld in Nederland en op 6 maart het eerste sterfgeval door COVID-19. Vlak daarna werd er gesproken van een pandemie. In week 12 (16 tot en met 22 maart) overleden 3 575 personen. Dat waren er 443 meer dan gemiddeld in de eerste tien weken van 2020. Voor week 13 (23 tot en met 29 maart) wordt het aantal overledenen geschat op ongeveer 4 300 personen. Deze schatting is gebaseerd op het aantal overlijdensberichten dat het CBS tot nu toe ontvangen heeft.