Onderhoud nodig voor toekomstbestendig rioleringssysteem

ERMELO – Drie rioolputten op de hoek van de Prins Hendriklaan en de Julianalaan zijn ernstig aangetast. Daarom zal er de komende maanden een putrenovatie plaatsvinden. Dit is nodig om een toekomstbestendig rioleringssysteem te kunnen garanderen.

Tijdens de rioolrenovatie, een aantal jaren geleden, bleek al dat de rioolputten aangetast waren. Vanwege onder meer de mate van aantasting en de afmetingen van deze putten, konden deze niet binnen het toenmalig project uitgevoerd worden. Door het nu te renoveren kan voorkomen worden dat de putten zo slecht worden, dat alleen vervanging nog een optie is.

Aantasting beton

De laatste jaren blijken er steeds vaker problemen in de rioolputten te ontstaan, voornamelijk aantasting. Deze aantasting ontstaat door H2S-gassen afkomstig uit het afvalwater in het riool. Deze H2S-gassen zetten zich af op het beton en ‘eten’ het beton op waardoor de conditie van de putten ernstig achteruit gaat. Met het tijdig uitvoeren van deze putrenovatie kan voorkomen worden dat de putten instorten. Het instorten van deze putten levert grote risico’s op voor de verkeersveiligheid. Daarnaast is met het instorten de waterafvoer ook niet meer geborgd in een deel van het hoofdtransportriool en zal dit veel wateroverlast veroorzaken. De kosten van de renovatiewerkzaamheden worden geraamd op € 250.000,--.