'De gevolgen van COVID-19 zijn ingrijpend' 

ERMELO/ REGIO - De uitbraak van het coronavirus heeft grote impact op ons dagelijks leven. School, werk, sport, familie; alles is op dit moment anders. Provincie Gelderland start met een onderzoek naar de gevolgen van de ziekte en de maatregelen op het welbevinden van de Gelderse bevolking. Met de inzichten uit dit onderzoek willen de bestuurders beleid maken dat past bij deze bijzondere tijden. 

Vanaf vrijdag 10 april wordt om de twee weken de impact van de COVID-19 uitbraak op het sociale welzijn van Gelderlanders gemeten. Vorige week maakte 44% van de Nederlanders zich zorgen over de gezondheid van familie en vrienden, tegenover 36% een week eerder. Hoe is dit in Gelderland? De meeste vragen gaan over werk, wonen, zorg en eenzaamheid. Het onderzoek naar de sociale impact loopt gelijk met het onderzoek naar de economische impact van de COVID-19 crisis op de provincie. Hierin kijkt men naar werkgelegenheid, recreatie en toerisme, cultuur, openbaar vervoer en sport.

Eerder van start

In 2018 hebben Provinciale Staten een motie aangenomen voor een jaarlijkse monitor naar het welbevinden van de Gelderse bevolking. Deze monitor is in 2019 voor het eerst uitgevoerd. Dit jaar is de monitor gepland voor eind april en september. Gedeputeerde Staten hebben op 7 april 2020 besloten om de monitor enkele weken eerder van start te laten gaan. Zij kunnen de uitkomsten gebruiken voor hun aanpak om Gelderland zo goed mogelijk door de crisis te helpen.

Persoonlijke aspecten

Gedeputeerde Peter van ’t Hoog: ,,De gevolgen van COVID-19 zijn ingrijpend. De overheid verzamelt nu veel gegevens over het virus en de economie. Provincie Gelderland wil daar een hele wezenlijke vraag aan toevoegen." Van 't Hoogt wil graag weten wat de huidige omstandigheden met mensen doen. ,,De antwoorden kunnen ons helpen mee te denken in belangrijke, persoonlijke aspecten. We willen het juist nu weten. En we zullen het blijven vragen. Het welzijn van Gelderlanders is belangrijk, daar blijft de provincie aan werken.” Het onderzoek loopt tot en met juni 2020. Wie ook mee wil doen met het onderzoek klikt hier.