'We snappen dat het heel moeilijk is' 

ERMELO - De gemeente Ermelo heeft per 20 april een verbod uitgevaardigd op erehagen bij uitvaarten. Alle uitvaartondernemers hebben hierover maandag een mail gehad. ,,Dit hebben we - net zoals omliggende gemeentes- gedaan op advies van de veiligheidsregio,” legt perswoordvoerder Moniek Winters uit. ,,Bij het vormen van een erehaag is er namelijk en groot besmettingsrisico, omdat het heel moeilijk wordt om de 1,5 meter afstand tot iemand anders te bewaren.”

De gemeenten Harderwijk, Putten, Barneveld en Nunspeet kwamen eerder al met een verbod. Sinds 16 maart mogen condoleance- en uitvaartbijeenkomsten, op last van het RIVM, slechts worden bijgewoond door maximaal 30 personen. Het aantal van 30 is inclusief het uitvaartpersoneel (uitvaartleider, geestelijke en begraafplaatsbeheerder). Dit is voor velen een extra verdrietige bijkomstigheid op een heel verdrietig moment. ,,We snappen als gemeente dat het juist in deze tijd heel moeilijk is, juist omdat grotere bijeenkomsten tijdens een uitvaart niet zijn toegestaan,” aldus Winters. ,,Toch hopen we dat mensen begrip hiervoor hebben, zodat we samen corona onder controle krijgen.” 
De erehaag wordt gezien als oproep tot samenkomst en dat is op grond van de Noodverordening van de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland niet toegestaan.