Nathan Dillen componeert slotmuziek Ermelose documentaire 

ERMELO - Klezmer muzikant Nathan Dillen heeft speciaal voor de museumdocumentaire van Het Pakhuis muziek gecomponeerd. ,,Een prachtige afsluiting van een heel bijzonder project,” vertelt museumdirecteur Germa Greving. Ze krijgt iedere keer weer kippenvel bij het horen van het nummer.

De naam van Nathan Dillen was al tijdens het maken van de tentoonstelling naar voren gekomen. ,,De tentoonstelling ‘Verborgen Brieven’, die gaat over 61 kinderbrieven van twee Joodse kinderen, is ontstaan uit bijzondere ontmoetingen,” weet Greving. Aan de hand van persoonlijke verhalen kreeg de museumdirecteur steeds meer puzzelstukjes. ,,Stukjes die een inkijkje gaven in het leven van Bram en Eva Beem, de Joodse kinderen, en natuurlijk ook de mensen om hen heen.”

Bijzonder verhaal

Het team van museum Het Pakhuis is ruim anderhalf jaar bezig geweest met de voorbereidingen en de ontwikkeling van de tentoonstelling en de bijbehorende educatie. ,,De reden is dat we het verhaal van de twee Joodse kinderen willen vertellen. Bram en Eva staan symbool voor alle kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen.” Greving betreurt het dat juist nu het museum vanwege de coronacrisis gesloten is. Juist nu Ermelo 75 jaar vrijheid uitbundig zou vieren. Greving: ,,Vieren is er nu niet bij, alle festiviteiten zijn geannuleerd. Toch is het een bijzonder moment om bij stil te staan, de vraag was alleen hoe.” Ondernemer Daniël Hootsmans bood de oplossing: een livestream vanuit het Ermelose museum. De eigenaar van HD-Rent organiseert normaal gesproken grote evenementen en congressen, maar zijn agenda is leeg door de coronacrisis. Hij zoekt daarom vooral naar kansen, het screamen van congressen, seminars en workshops. ,,Zo'n museum documentaire is weliswaar wat anders, maar de techniek is hetzelfde," vertelt de Ermelose ondernemer. HD-rent is een full service productie bureau. Ook online wil Hootsmans ondernemers vooral ontzorgen. ,,Wij zorgen dat het werkt."

De afgelopen dagen is er daarom veel beeldmateriaal gemaakt. Hootsmans: ,,In het museum hebben ze een bijzonder verhaal dat ze willen delen met de wereld. Wij kunnen het technische gedeelte. We begeven ons allemaal op nieuw terrein, maar door kennis met elkaar te delen maken we een product van niveau."

Afstand

Donderdagavond 23 april om 19.00 uur is de uitzending. Voor de museumbranche is dit wel heel vernieuwend. ,,Veel musea maken een virtueel bezoek," vertelt Greving. ,,Dat gaat misschien nog bij een kunstmuseum, maar bij ons is vooral het verhaal belangrijk. Onze tentoonstelling is opgebouwd aan de hand van bijzondere ontmoetingen. Het feit dat Nathan Dillen daar zijn muziek aan toe heeft gevoegd, maakt het nog specialer.” Het voert volgens de museumdirecteur te ver om de relatie tussen de muzikant en de kinderen Beem. ,,Laat ik het zo zeggen, Nathan was een schakel.” Als donderdagavond de klarinetmuziek van de Joodse muzikant klinkt, maakt Greving een fles wijn open om te proosten. ,,Het is een rare tijd waarin afstand groot lijkt, maar het project van Verborgen Brieven heeft er de afgelopen tijd voor gezorgd dat mensen gevoelsmatig dicht bij elkaar zijn gekomen.” Klik voor de uitzending donderdagavond op de button op de website www.hetpakhuisermelo.nl